Apple skenira fotografije korisnika iPhonea kako bi pronašli dokaze o zlostavljanju

- Kategorija: Svijet, Tehnologija, Vijesti

Iz Applea nisu htjeli detaljno govoriti o metodama koje koriste, no priznali su da koriste softver za skeniranje fotografija snimljenih iPhoneom kako bi pronašli dokaze o zlostavljanju djece.

Apple obično zaobilazi sajam potrošačke elektronike CES i svoje proizvode predstavlja nekoliko puta godišnje na konferencijama koje organizira, a predstavnici kompanije ne sudjeluju u služenom dijelu programa, no ove godine napravili su izuzetak.

Naravno, nisu predstavili novi iPhone ili iPad, no njihova šefica za privatnost Jane Horvath sudjelovala je na panelu o sigurnosti koji održan na tom sajmu te je govorila o enkripciji sadržaja na iPhoneu te o – skeniranju snimljenih fotografija.

Još je jednom iznijela stav kompanije kako ne žele ostaviti otvorena “stražnja vrata” koja bi policiji/državi omogućila pristup podacima na Appleovim telefonima, čak i kada su u pitanju mobilni uređaji masovnih ubojica i terorista. Umjesto takvih stražnjih vrata na kojima inzistira američka vlada i policija, Apple koristi druga rješenja za borbu protiv zlostavljanja djece.

Horvath nije otkrila puno informacija, no naglasila je kako Apple koristi tehnologiju za skeniranje fotografija koja može prepoznati znakove zlostavljanja.

U slučaju pronalaženja dokaza o zlostavljanju odmah će deaktivirati račune korisnika na čijim uređajima su takve fotografije pronađene. Riječ je o prilično kontroverznoj praksi jer, naravno, svi žele dati svoj maksimum u zaštiti djece od zlostavljanja, no dio korisnika sigurno nije oduševljen što Apple koristi softver za skeniranje njihovih fotografija.

Inače, velike tehnološke kompanije poput Facebooka, Twittera i Googlea, na čijim serverima pohranjujemo naše podatke i fotografije, koriste se sustavom nazvanim PhotoDNA koji uspoređuje fotografije s postojećom bazom fotografija, pri čemu nema pristup samim fotografijama, već samo podacima skrivenima u fotografijama.

Izvor: zimo.dnevnik.hr

Kameleon i Zenski Banner1.fw

Facebook Comments