Lifestyle

6 Načina kako prestati previše analizirati sve oko sebe

Svima se dogodi da s vremena na vrijeme neke stvari previše analiziraju, ali nekim ljudima to je cjelodnevna svakodnevica.

Oni koji imaju kroničan problem, u glavi stalno preispituju razgovore od jučer, sumnjaju u sve odluke koje donesu i zamišljaju najgore ishode za svaki problem koji imaju.

Psihoterapeutkinja Amy Morin za Business Insider objasnila je kako se riješiti te nezdrave navike.

Razarajući misaoni uzorci

Previše analiziranja u sebi sadrži dva razarajuća misaona uzorka, a to su mozganje i neprekidna briga.

Mozganje u sebi sadrži opterećivanje prošlošću, a čovjeka muče misli poput:

  • Nisam trebao reći ono jučer na sastanku, sada svi misle da sam idiot.
  • Trebao sam ostati na starom poslu. Bio bih sretniji nego sada.
  • Moji roditelji nisu me naučili kako da imam samopouzdanja. Moje nesigurnosti me oduvijek koče

Neprekidna briga znači negativne, i često katastrofične misli o budućnosti poput:

  • Sutra ću se osramotiti na prezentaciji. Znam da ću zaboraviti sve što trebam reći.
  • Svi će dobiti unaprjeđenje prije mene.
  • Znam da nikad nećemo imati dovoljno novca da odemo u mirovinu. Jednom ćemo se toliko razboljeti da nećemo moći raditi i završit ćemo na ulici.

Kako prestati previše analizirati

Kao i kod svih navika, tako je i mijenjanje svojih razarajućih misaonih uzoraka pravi izazov, ali uz stalnu vježbu možete istrenirati svoj mozak da razmišlja drugačije.

1. Primijetite kada ste zapeli u glavi

Previše analiziranja može vam toliko ući u naviku da ni ne primijetite kada to radite. Počnite obraćati pažnju na to o čemu i kako razmišljate kako bi postali svjesni problema.

Kada ponovno ispočetka u glavi vrtite neke događaje, ili brinete o stvarima koje ne možete promijeniti, priznajte si da vaše misli nisu produktivne. Razmišljanje i analiziranje mogu pomoći samo kada vode prema pozitivnoj akciji.

2. Fokusirajte se na rješavanje problema

Razmišljanje o problemima ne pomaže, ali traženje rješenja pomaže. Ako se radi o nečemu na što možete utjecati, razmislite kako možete spriječiti problem ili se izazovite da pokušate naći pet rješenja za problem.

Ako se radi o nečemu na što nemate utjecaja, kao što su prirodne katastrofe, razmislite o strategijama koje će vam pomoći da se lakše nosite s tim. Fokusirajte se na stvari koje možete kontrolirati, poput svog stava i truda.

3. Preispitajte svoje misli

Lako je izgubiti se u negativnim mislima. Tako, primjerice, ako mislite da ćete dobiti otkaz jer ste javili da ste bolesni ili da ćete postati beskućnik jer ste premašili rokove, zapitajte se da možda malo ne pretjerujete.

Zapamtite da će vam vaše emocije smetati da stvari sagledate objektivno. Malo se odmaknite od cijele situacije i pogledajte dokaze pred sobom koji govore da su vaše misli u pravu i dokaze koji govore da vas vaše misli obmanjuju.

4. Odvojite vrijeme za promišljanje

Dugo razmišljanje o problemima nije produktivno, ali kratko promišljanje o njima može biti od pomoći. Razmišljanje o tome kako ste mogli stvari napraviti drugačije ili prepoznavanje zamki za vaše planove može vam pomoći da budete uspješniji u budućnosti.

U svoju dnevnu rutinu ubacite 20 minuta za razmišljanje i tijekom tog perioda dopustite si da brinete, mozgate ili ‘njurgate’ o bilo čemu.

Kada vrijeme za razmišljanje istekne, krenite se baviti nečim drugim, a ako počnete previše analizirati stvari izvan svog vremena za razmišljanje, podsjetite se da imate vrijeme za takve misli i da samo trebate pričekati da ono opet dođe.

5. Živite u trenutku

Nemoguće je razmišljati o jučer ili brinuti o sutra kada živite u trenutku.

Kao i kod svake druge vještine, za naučiti živjeti u trenutku treba vježbe, ali s vremenom, to će vam zasigurno smanjiti trenutke u kojima previše analizirate.

6. Promijenite ‘kanal’ u mozgu

Ako sebi govorite da prestanete misliti o nečem, to će vam se obiti o glavu. Što više pokušavate o nečem ne razmišljati, vjerojatnije je da će vam se stalno te iste misli vraćati u glavu.

Promijenite ‘kanal’ u svom mozgu tako što ćete promijeniti svoje aktivnosti. Vježbajte, razgovarajte o potpuno drugačijim stvarima nego inače, ili radite na projektu koji će vam sasvim zaokupiti misli. Ako radite bilo što drugačije nego inače, to će vas odvratiti od negativnih misli.

Trenirajte svoj mozak

Obraćanje pažnje na to kako razmišljate može vam pomoći da budete svjesniji svojih mentalnih navika.

S vježbom, možete istrenirati svoj mozak da razmišlja drugačije i tijekom vremena stvoriti zdrave navike koje će vam pomoći da budete mentalno jači.

Izvor: Jabuka.tvKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button