Svijet

PRVI IZVJEŠTAJ NAKON PADA UKRAJINSKOG AVIONA U IRANU: PILOT NIJE UPUTIO POZIV U POMOĆ

Pilot putničkog aviona Boeing 737 Ukrainian Airlinesa, koji je pao u Iranu, nije uputio poziv u pomoć, izjavio je Ali Abidzade, šef Uprave za civilnu avijaciju Irana.

Istražna delegacija objavila je u prvom izvještaju da je avion pao dok se pokušavao vratiti na aerodrom u Teheranu, sa kojeg je poletio. Abidzade je kazao da pilot nije uputio bilo kakav poziv za pomoć. Kako je kazao, u požaru su oštećene crne kutije iz aviona.

Prema prvom izvještaju, avion je nestao s radara nakon što je dostigao visinu od 7.000 stopa i pao.

  • Avion je uništen padom na zemlju. Pilot nije uputio nikakav poziv u pomoć prilikom pada. Očevici su naveli da je na avionu prvo izbio požar koji se počeo širiti. Eksploziju je uzrokovao pad aviona – navedeno je u izvještaju.

Preliminarni podaci pokazuju da ruta na kojoj se dogodila nesreća takođe pokazuje da je avion prvo krenuo prema zapadu i pao nakon što se pokušao vratiti na aerodrom, zbog kvara.

Delegacija stručnjaka iz Ukrajine stigla je danas u Teheran kako bi učestvovali u traženju uzroka pada aviona. Avion Boeing 737 ukrajinske aviokompanije Ukrainian Airlines koji je trebao letjeti prema Kijevu, pao je 8. januara nedugo nakon polijetanja s aerodroma “Imam Khomeini” u Teheranu. Ranije je rečeno kako je avion pao iz tehničkih razloga, međutim, tačan uzrok još nije utvrđen. Niko od 176 putnika i članova posade nije preživio.

Izvor: Hayat.ba



Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button