Novi detalji o uzorcima pada ukrajinskog aviona u Iranu

- Kategorija: Crna hronika, Svijet, Vijesti

Avion Boeing 737 kompanije International Airlines, koji se srušio jučer u Teheranu, okrenuo se kako bi se vratio u zračnu luku nakon što je uočio problem, a zatim se zapalio, objavila je Organizacija za iransko civilno vazduhoplovstvo (CAO) u svom prvom izvještaju.

„Avion je nestao s radara u trenutku kada je dosegnuo visinu od 2.400 metara. Pilot nije radijom prenio nikakvu poruku o neuobičajenim poteškoćama“, navodi CAO u izvještaju koji je objavio na svojoj mrežnoj stranici tokom noći.

Organizacija piše i da su svjedoci požara bile osobe na tlu, odnosno putnici u avionu koji se nalazio iznad Boeinga u trenutku kada je drama počela. CAO u svom izvještaju ne specificira kakav je to bio tehnički problem.

„Svjedoci su rekli da su vidjeli da se avion zapalio“, navodi se u tekstu.

Sinoć su objavljene i prve procjene zapadnih obavještajnih službi po kojima ukrajinski avion nije oboren projektilom, rekao je izvor iz kanadskih službi.

„Avion se prvobitno kretao prema zapadu kako bi izašao iz zone zračne luke i okrenuo se na desno nakon problema te usmjerio natrag u zračnu luku kada se srušio, pri čemu je poginulo svih 176 putnika i članova posade“, navodi CAO.

Podsjetimo, avion Ukraine International Airlinesa srušio se ubrzo nakon polijetanja iz Teherana, pri čemu je poginulo svih 176 putnika i članova posade.

U avionu su bila 82 Iranaca, 63 Kanađana, 11 Ukrajinaca od kojih devet članova posade,
10 Šveđana, 4 Afganistanaca, te po tri Nijemca i Britanca.

Izvor: Radio Sarajevo

Facebook Comments