Hrana koju trebate izbjegavati kada putujete

Da li ste planirali negdje putovati uskoro? Ukoliko jeste preporučujemo vam  namirnice koje trebate izbjegavati kako se ne biste otrovali i kako se vaš odmor ne bi pretvorio u moru.

1. Salata

Sirovi proizvodi, nekuhani i salate mogu sadržavati kontaminante i mikroorganizme. Voće i povrće koje se mora oguliti, poput banana, mnogo su sigurniji. Lisnato povrće rijetko se opere dobro, pa bi ga trebali izbjegavati.

2. Školjke

Jedini siguran način za jedenje školjki je da ih skuhate sami i da ih kupujete kod provjerenog prodavača. Izbjegavajte sirove školjke pogotovo jer vam mogu uništiti odmor iz snova.

3. Hladna pića

Kao što je salata puna kontaminanta tako su ih puni hladna pića, odnosno led koji ih hladi. Puno restorana koriste istu vodu za pranje salata i za pravljenje leda, a ona je i više nego prljava, piše Večernji.hr.

4. Nepasterizirani mliječni proizvodi

Konzumiranje mliječnih proizvoda može biti izazovno u određenim zemljama kada ne možete znati je li proizvod pasteriziran ili ne. Nepasterizirani mliječni proizvodi imaju 150 puta veću vjerovatnoću da će prouzrokovati bolest koja se prenosi hranom. Rizik se posebno odnosi na mlijeko i meke sireve.

5. Meso divljači

Koliko god željeli isprobati meso u nekoj egzotičnoj zemlji, nemojte. To se odnosi na meso divljih šumskih životinja poput šišmiša, gorila, čimpanzi, krokodila, slonova i glodara afričkih zemalja.

Zdravstveni rizik uglavnom se odražava oko moguće izloženosti krvi ili drugim tekućinama zaražene životinje. Meso bi moglo dovesti do opasnih bolesti poput ebole i teškog akutnog respiratornog sindroma.

Izvor: Radio Sarajevo

Facebook Comments