Svetom liturgijom pravoslavni Božić dočekan u Tuzli

- Kategorija: BiH, Tuzla, U fokusu

Božićna liturgija kojom su pripadnici pravoslavne vjeroispovijesti dočekali najradosniji hrišćanski blagdan jutros je služena u Sabornom hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Tuzli.

Svečanu liturgiju predvodio je starješina Katedralnog hrama i jerej Miloš Trišić. On je uputio poruke mira i suživota, ali i ukazao na značaj hrišćanskog blagdana kojim se slavi ponovno rođenje Isusa Hrista.

Prenoseći poruke patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja, Trišić je kazao da glavna poruka i ovogodišnjeg Božića treba da glasi da pravoslavnu vjeru treba čuvati i sačuvati po svaku cijenu, što daje vidjelo hodu po tami ovoga svijeta, ogrezlog u grijehu.

“Od cjelovitosti crkvene pravoslavne vjere konačno zavisi i opstanak cjelokupne tvorevine. Naša sveta dužnost jeste da nosimo krst historijskih događaja i iskušenja u svim pomjesnim crkvama, kao zajedničkim. Sveta dužnost i obaveza je ta da se ništa ne treba činiti bez sloge i jedinstva sa svima ostalima”, istaknuto je u poslanici patrijarha Srpske pravoslavne crkve.

Nakon božićne liturgije tuzlanski vjernici nazdravili su čašom vina u čast Isusa Hrista, a noć prije su u dvorištu Sabornog hrama Uspenja Presvete Bogorodice, skupa s vjerskim službenicima zapalili badnjak kojim su uz vatromet i muziku najavili dolazak najradosnijeg hrišćanskog blagdana.

Tri sedmice pred Božić obilježeni su blagdani Djetinjci, Materice i Oci, kojima se ukazivalo na značaj i vrijednost članova porodice, kao i Tucindan na koji se vršila priprema pečenice.

Nakon odlaska iz crkve Božić vjernici danas obilježavaju u svojim domovima, okruženi članovima porodice i prijateljima.

Episkop zvorničko-tuzlanski Fotije sutra će u Tuzli tradicionalno služiti svetu arhijerejsku liturgiju.

Izvor: Klix

Facebook Comments