Zoran Milanović novi predsjednik Republike Hrvatske

Zoran Milanović novi predsjednik Republike Hrvatske

Zoran Milanović, kandidat Socijaldemokratske partije (SDP), novi je predsjednik Republike Hrvatske, pokazuju rezultati Državnog izbornog povjerenstva Hrvatske.

Milanović je, nakon skoro svih obrađenih glasova iz zemlje i dijaspore, odnio pobjedu sa više od 52 posto osvojenih glasova.
Iz njihovog štaba čuju se povici “Pobjeda” i poruke da je SDP velika porodica u službi pravednosti, slobode i čovjeka. Prisutnima se prvi obratio šef SDP-a Davor Bernardić.

Nakon što je obrađeno više od 99% biračkih mjesta, Milanović ima više od 100 hiljada glasova prednosti i on će na Pantovčaku provesti narednih pet godina, koliko traje mandat predsjednika Republike Hrvatske.

Zoran Milanović nešto iza 21:30 sati pojavio se u pratnji supruge na pozornici zagrebačke Tvornice, gdje se nalazio SDP-ov izborni tabor.

“Dobrodošli u tvornicu pobjeda, kao što sam obećao”, kazao je na početku Milanović.

Govoreći o kampanji rekao je da je bila teška i duga i da nije uvijek bila korektna, ali da je to tako jer je politika strastven posao.

Svojim poštovaocima nije dao da zvižde na spomen njegove protivnice Kolinde Grabar-Kitarović.

“To ne radimo”.

“Hrvatski građani su me izabrali za predsjednika naše republike svih građana, Hrvata i onih koji to nisu i sretan sam zbog toga. Znam da nisam bio svima po volji. Istina je vrlo često u oku promatrača. Znam da i danas ima puno ljudi kojima nisam po volji. S time moramo živjeti jer nas ima premalo i nismo dovoljno uspješni da bismo se dijelili. Od mene nećete slušati sladunjave priče o zajedništvu. Trudit ću se da budem uho i glava za svakoga i da vodimo dijalog svjesni da nas ima različitih”, poručio je, između ostalog, Milanović.
Onakav kakav sam bio u kampanji bit ću i kao predsjednik. Ništa se neće promijeniti. Govorit ću, pitat ću, tražit ću, sugerirat ću i nadam se da neću iznevjeriti povjerenje koje ste mi dali”, rekao je Milanović.

On je dodao da četiri miliona Hrvata, koliko ih ima, traži svoje mjesto pod suncem, mjesto u Europi koja je i dalje, uprkos svemu najljepše mjesto i kontinent za život.

“Mi smo dio tog kontinenta u kojem Hrvatska mora naći svoje mjesto i interes”, rekao je Milanović.

Dodao je da nema iluzija ni pretenzija na ovlasti mimo onih koje predsjednik Hrvatske ima. Obećao je da neće biti spletki, tajnih dilova i slično i poručio da će za njega sve stranke na formalnom zakonskom nivou biti iste.

Pozvao je sve da mjere njegova djela od prvog dana.

“Nisam od velikih obećanja, niti sam ikad bio. Nerealna obećanja nikad nisam dao ni kada sam držao veće poluge vlasti”, rekao je.

Izvinio se ljudima kojima je nanio moralnu štetu uz poruku da to nije bilo namjerno.

Izvor: Klix

Facebook Comments