Ovo je najtraženija serija na svijetu, na svim platformama

Ovo je najtraženija serija na svijetu, na svim platformama

Snimljen prema romanima poljskog pisca Andrzeja Sapkowskog, The Witcher je prema podacima kompanije Parrot Analytics trenutno najtraženija serija na svijetu na svim platformama.

Ova kompanija svoje podatke osniva na “jedinici potražnje”, standardiziranoj mjernoj jedinici koja uključuje više različitih parametara po kojima se gledatelji mogu povezati s nekom emisijom ili serijom – od običnog lajkanja koje se najmanje vrednuje, do preuzimanja i emitiranja koji su na vrhu važnosti.

Insider navodi da je serija koja se na Netflixu počela prikazivati 20. decembra pretekla Disneyjev adut pod nazivom The Mandalorian i u sedam dana, od 22. do 28. decembra, prema svim parametrima bila je najgledanija.

The Witcher je ujedno bila i najgledanija serija u SAD-u, s približno 127 miliona “jedinica potražnje” u poređenju sa 115 miliona jedinica koje je imao The Mandalorian u istoj sedmici.

To je vrlo impresivan početak imajući u vidu da je popularnost The Mandaloriana bila ogromna – prethodnog mjeseca ova serija je u Americi maknula Stranger Things s prvog mjesta koje je ta serija ljubomorno čuvala čak 21. sedmicu uzastopno!

“Trenutni svjetski uspjeh ‘The Witchera’ jasno pokazuje koliki utjecaj na publiku mogu imati serije koje sve epizode objave odjednom (koje zatim možete ‘binge watch’, odnosno pogledati u komadu)”, izjavio je predstavnik Parrot Analyticsa.

“Također je značajan za pozicioniranje Netflixa na tržište za 2020. godinu u kojem SVOD (Subscription Video On Demand – odnosi se na uslugu koja korisnicima nudi neograničen pristup širokom spektru kvalitetnog programa za mjesečnu naknadu) postaje dominantan.”
Podaci Parrot Analyticsa potkrepljuju tvrdnje iz Netflixa da je The Witcher njihova najpopularnija serija u 2019. Netflix je u ponedjeljak objavio listu svojih prvih 10 najgledanijih serija u godini na izmaku.

The Witcher je jedino u SAD-u još uvijek na drugom mjestu ispod Stranger Things, dok je u Britaniji i Australiji na prvom mjestu, prenosi Index.hr

Netflixove liste osnivaju se na tome koliko je kućanstava prenosilo seriju najmanje dvije minute tokom prvih 28 dana od objavljivanja. Naravno, za The Witcher koji je dostupan znatno kraće korišteni su dosadašnji mjerni parametri.

Popularnost serije raste uprkos lošim ocjenama kritičara. Na poznatoj stranici za recenzije Rotten Tomatoes na osnovi 63 recenzije serija je dobila rezultat od 59 posto, dok, s druge strane, ocjena gledatelja osnovana na više od 14.000 glasova iznosi čak 93 posto. Međutim, daleko od toga da su sve kritike bile loše.

Izvor: Radiosarajevo.ba

Facebook Comments