Sport

FOTO//Braća Hodžić: Almin i Nedžad su nove nade tuzlanskog kick-boxa!










KBV „Flek Tom-Cat“ Iz Tuzle dugo godina je u vrhu bh. sporta kao jedan od klubova sa najboljim rezultatima svojih takmičara. Naravno, ključ svega je kvalitetan, naporan i predan rad talentovanih boraca koji, iskoristićemo filmsku repliku iz „Dolly Bella“, „iz dana u dan sve više napreduju“.

Među njima su i braća Hodžić, Almin (2001. godište) i Nedžad (1995. godište), koji pod trenerskom palicom legendarnog Ismeta Kavgića, te također vrlo uspješnih trenera Salka Zildžića i Mesuda Selimovića, ostvaruju odlične rezultate.

Oba mlada borca ozbiljno su se posvetili kick-boxu u protekle tri godine, a za Kameleon su odlučili otkriti i kako je sve počelo.

Nedžad Hodžić

NEDŽAD: Ozbiljno se bavim kick-boxom od 2013. godine, a neozbiljno od 2001. kada sam kao dječak išao na treninge i zezao se i tako se rodila moja ljubav prema ovom sportu.

ALMIN: Jednog dana moj brat Nedžad je krenuo na trening. Ja sam se osjećao nešto lošije, pitao sam ga da li mogu ići sa njim nadajući se da će mi trening pomoći u tome. Tako sam i počeo, a nakon pola godine sam se krenuo i takmičiti.

Braća Hodžić iza sebe imaju pregršt sjajnih rezultata.

NEDŽAD: Moje prvo takmičenje bilo je 2015. godine u Novom Travniku, bilo je to Prvenstvo BiH u disciplini „full-contact“ gdje sam osvojio drugo mjesto, a na državnom K-1 Prvenstvu sam postao prvak nakon pobjede u prvoj rundi. Što se tiče Balkanskog kupa, tamo sam bio drugi jer sam izgubio u finalu od jednog borca iz Tuzle.

ALMIN: Prvo takmičenje sam imao u aprilu 2015. godine. To je bilo u „light“ disciplini, ostvario sam tada prvu pobjedu, dok sam u finalu izgubio do veoma iskusnog borca i mog dobrog prijatelja Vanje Dujina. Najbolji rezultati počeli su 2016. godine. U Foči sam te godine postao državni prvak u „low-kick“ disciplini. Mjesec dana kasnije bio sam na Prvenstvu Balkana i osvojio sam drugo mjesto nakon poraza od borca iz Ukrajine. Ovu godinu sam počeo uspješno, u Bihaću sam osvojio K-1 državno prvenstvo, dok sam treći bio na takmičenju Grand-Prix naše zemlje.

Almin i Nedžad Hodžić

Obojica boraca priznala su za Kameleon kako je ulazak u ring sjajan „filing“, a saznali smo šta ih najviše motiviše.

NEDŽAD: Inspiriše me galama trenera koji mi često daju savjete, ali iskreno ja ih rijetko kada poslušam od svog tog uzbuđenja i adrenalina pred meč. Vjerovatno je to neko neiskustvo.

ALMIN: Galama mojih trenera najbolje utiče na sve, daje mi potporu i gura me prema naprijed da idem jače prema protivniku i stvara mi još jaču želju za pobjedom.

Jedan drugom stalno daju podršku, a pogotovo je to slučaj kod Nedžada koji kao stariji brat voli posavjetovati svog mlađeg „buraza“.

NEDŽAD: Velika sam mu podrška. Dosta radim sa njim, pomažem mu, ali on te savjete slabo prihvata. Misli da sve zna jer je u prelazu tih godina puberteta. (smijeh)

ALMIN: Stvarno je tako. Savjetuje me često, ali kasnije shvatim da sam pogriješio i da ga moram slušati jer je stariji i iskusniji u ovom sportu.

Almin Hodžić

Kako su priznali, kick-boxeri u BiH ne mogu živjeti od ovog sporta. U regionu je, ističu, mnogo drugačije jer mnogi borci imaju jake sponzore i posebne stipendije. Ipak, ne kriju želju da ostanu u ovom sportu.

NEDŽAD: Vidim se u ovom sportu, ali i u policiji. Životna želja mi je biti unformisano lice. Za pet godina se vidim naravno i u braku svojom porodicom.

ALMIN: Vidim se i ja ovom sportu. Međutim, poslije srednje škole planirao sam upisati Vojnu akademiju, nakon čega očekujem da dobijem posao u Oružanim snagama. Moj otac je bio oficir i želim ići njegovim stopama.

Našim sagovornicima i mladim i talentovanim sportistima želimo puno sreće u karijeri, te da se sa narednog Prvenstva BiH koje se ovog vikenda održava u Zenici vrate sa što boljim rezultatima. Nedžad će nastupiti u teškoj kategoriji do 91 kg, dok se Almin sprema za disciplinu „low-kick“ do 60 kg.

Razgovarao: Vedran Jahić



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button