BiHLifestyleU fokusuVijesti

BiH prva na listi najboljih destinacija za posjetiti po “L.A. Timesu”
Uticajni svjetski mediji s vremena na vrijeme prave top liste destinacija koje treba posjetiti, pa je to učinio i “Los Angeles Times”, a na prvo mjesto je postavio Bosnu i Hercegovinu.

Na prvom mjestu liste preporučenih destinacija našla se naša lijepa Bosna i Hercegovina, a akcenat je stavljen na Sarajevo i Mostar.

“Rat u BiH završio se u decembru 1995. godine, a multikulturalna nacija BiH je započela poglavlje razvoja turizma. Za prvih devet mjeseci 2019. godine, broj posjeta je povećan za 11 odsto, što je 1,2 miliona”, piše “Los Angeles Times” i dodaje da je centar dešavanja u starom dijelu Sarajeva u kojem se nalaze mnogobrojne sinagoge, džamije i crkve stare nekoliko vijekova.

Kao atrakcije, spomenuta je Trebevićka žičara, a preporučuje se i posjeta Mostaru i čuvenom mostu.

“Mostarski most, podignut u 16. vijeku, uništen je 1993. godine i ponovo sagrađen 2004. godine, popularno je putovanje na oko 100 kilometara od Sarajeva, a savetuje se poseta i muzičkom festivalu kao i tradicionalno skakanje sa Starog u Neretvu.”

U tekstu o BiH spominje se i Međugorje, kao mesto koje je papa prošle godine odobrio kao mjesto hodočašća nakon priča ljudi da tu vidjeli Djevicu Mariju.

Na drugom mjestu našao se Kairo, u kojem se preporučuju posjete Velikom egipatskom muzeju koji će biti otvoren ove godine, a predstavljaće najveći arheološki muzej koji će sadržati predmete koji će predstavljati 7.000 godina historije.

Na trećem mjestu se našao Nacionalni park Glacijer, koji se nalazi u Montani i pruža pravo uživanje svim ljubiteljima prirode, nakon čega se na listi našla Kostarika, čije ljepote tek dolaze do svoje publike.

Na petom mjestu našao se Kjoto koji je nekada bio glavni grad Japana, a danas je jedan od glavnih mjesta za turiste, jer se u njemu nalazi oko 20 znamenitosti koje se nalaze na Uneskovoj listi svjetske baštine.

Šesto mjesto su zauzeli Maldivi i predivan arhipelag sa 190 koralnih ostrva ali i predivnih plaža koje su sve uređenije kako bi se “slagale” sa prozirno plavom vodom.

Za one koji više uživaju u hladnijim krajevima, predložena je rijeka Lule u Laponiji u Švedskoj, gdje je moguće uživati u hladnim kupkama, toplim saunama i u lebdećim hotelskim sobama.

Na sedmom mjestu našao se Vankuver u Kanadi u kojem se preporučuju obilasci muzeja i galerija, ali i prelijepe prirode koja ga okružuje. Osmo mjesto je pripalo Welsu i kontrastu prirode koju posjeduje, dok je na 10. mjestu Washington koji se smatra prikladnom destinacijom za obilježavanje 100 godina od kada su žene dobile pravo glasa.

Izvor: B92Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button