SvijetTehnologijaZaštita okoliša

Velika Britanija: York će u potpunosti zabraniti vožnju privatnih automobila centrom grada







York bi mogao postati prvi grad u Velikoj Britaniji koji će zabraniti vožnju privatnih automobila u centru grada.

Lokalne vlasti podržale su planove da se do 2023. prekine svaka vrsta “nebitnog” ulaska vozilima u centar grada.

York, koji privlači gotovo sedam miliona posjetitelja godišnje, ranije se suočio s kritikama zbog visokog nivoa zagađenosti zraka. Za borbu protiv zagušenja i zagađenja, nijedno vozilo, osim autobusa i vozila koje koriste vozači invalidi, neće moći saobraćati na području unutar gradskih zidina.

Zabrana će se najprije odnositi na dizel i benzin automobile, a vjerovatno će se primijeniti i na električna i hibridna vozila. Također, nedavno je počela kružiti i vijest da će Bristol postati prvi grad u Velikoj Britaniji koji će zabraniti dizel automobile do 2021. godine.

Vijeće grada Yorka ima cilj svesti na što manju mjeru emisiju ugljika do 2030. godine, dvije decenije prije vladinog ciljanog datuma za neto nulte emisije.

Tačno 12 lokacija u centru grada premašuje nacionalne standarde kvaliteta vazduha, prema karti zagađenja koju su prošle godine objavili iz udruženja Prijatelji Zemlje.

“York je opredijeljen da postane grad koji će smanjiti na što manju mjeru ili u najboljem slučaju potpuno potisnuti emisiju ugljika do 2030. godine. Smanjenje zagušenja i podrška većem broju stanovnika i posjetitelja da se kreću po našem prekrasnom gradu kroz šetnju, biciklizam i javni prijevoz neophodno je da bismo ispunili naše ambicije”, rekao je zamjenik gradonačelnika Andy D'Agorne.

Izvor: Klix



Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button