Lifestyle

Šta dijete očekuje od oca
Stasala je nova generacijaočeva koji nastoje ravnopravno učestvovati u djetetovom životu od prvoga dana.

Prate trudnoću, prisustvuju porođaju, paze na novorođenče, igraju se s djecom, daju im savjete. Kako biste u toj roditeljskoj ulozi bili što uspješniji, donosimo nekoliko savjeta.

U duhovnom smislu očevi moraju biti oslonac svojoj djeci. Djeca očekuju da budete gorostasi koji će ih čuvati i na koje će se moći osloniti te žele da budete čvrsti i jaki. Očevi su im kao stijena na koju će se uvijek moći osloniti. Zato budite prisutni u njihovim životima i u njihovim mislima.

Ipak, očevi ne smiju biti preveliki da ne bi „usisali sav zrak iz sobe”. Moraju naći dobar omjer zabrana i slobode te dati djeci dovoljno prostora za igru i razvoj.

Zato nemojte uvijek biti onaj koji sve zna. Tri do četiri puta sedmično priznajte svom djetetu da ni vi ne znate uvijek sve odgovore. Recite mu ne znam ili možda. Ukoliko ste pogriješili u nečemu, svakako recite svojoj djeci da vam je žao.

Mnogo očeva radi prekovremeno ili čak dva posla. Ali, ništa nije tako važno kao druženje s djecom. Potrudite se više biti s njima i uživati u zajedničkoj igri ili učenju.

Nemojte biti kruti u svojim stavovima i postavljanju pravila. Samo zato što se ostatku svijeta ne sviđa vaš glas nemojte insistirati da uvijek sve mora biti po vašem. Postoji razlika između autoriteta i moći. Strogim stavovima samo ćete odgurnuti dijete od sebe.

Ako niste pažljivi, neprestanim kupovanjem stvari svojoj djeci možete završiti na prosjačkom štapu. Vaše dijete ipak ne mora dobiti baš sve što poželi. Iako je istina da se novcem ne može kupiti sreća, njime se može kupiti puno drugih stvari, ali nemojte pretjerivati.

Treba biti oprezan, ali ne i škrt. Od očeva se očekuje da budu pametni, stoga se ne ustručavajte potrošiti malo novca za sličice ako to vašeg sina čini sretnim i priuštite svojoj kćerki plesnu školu o kojoj sanja.

Izvor:Avaz.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button