IstaknutoLifestyleU fokusu

Oftalmološka poliklinika dr. Balog: Zašto je teško detektovati glaukom i koja je najvažnija pretraga
Oftalmološka poliklinika dr. Balog nalazi se u samom središtu Osijeka u susjednoj Hrvatskoj i nudi kompletnu oftamološku uslugu: od pregleda, praćenja, dijagnostike do operativnih zahvata na oku.

Sa dr. Slavenom Balogom, specijalistom oftalmologije, razgovarali smo o glaukomu koji je prvi uzrok nepovratnoga gubitka oka i drugi najčešći uzrok sljepoće u svijetu prema različitim istraživanjima. U početku nema nikakvih simptoma, te se jedino preventivnim odlaskom na oftalmološki pregled i mjerenjem očnog pritiska može utvrditi njegovo postojanje.

Prema drugom istraživanju, čak 50% ljudi ne zna da imaju glaukom, jer nikada nisu napravili oftalmološki pregled i mjerenje očnog pritiska. Prema riječima dr. Baloga postoje i određeni problemi pri detekciji glaukoma. Naime, prema njegovim riječima oftalmolozi su bili uvjereni da samo mjerenje očnog pritiska  daje uvid u stanje da li taj očni pritisak uništava očne živce u oku ili ne.

“Nažalost, ispostavilo se da sam očni tlak je jedan od parametara, ali nije apsolutni kriterij. Druga stvar, postoje tkzv. promjene koje mogu nastati i davati nam lažno više ili lažno niže vrijednosti očnoga tlaka nego što one jesu. To je između ostalog tkzv. debljina rožnice. Rožnica može individualno biti deblja ili tanja. Ako je deblja, davat će lažno više vrijednosti, a ako je tanja davat će lažno niže vrijednosti. To nas donekle isto može prevariti. Tu postoje aparati kojima se mjeri debljina rožnice i zapravo kategorizirate pacijenta s obzirom na to i vidite koliki mu je korekcijski faktor. On može biti plus ili minus.”, pojašnjava dr. Balog.

Kako kaže, vidno polje je po njemu najobjektivniji parametar kojeg treba koristiti u ranoj detekciji glaukoma i glaukomskih promjena.

“Vidno polje je pretraga koja ispituje ne koliko pacijent vidi. Osoba sa očnim tlakom gubi periferni vid. Jedanput kad izgubite periferni vid, vi ga ne možete nikakvom metodom, niti konzervativnom niti kiruškom, više vratiti. Vidno polje je pretraga koja ispituje širinu vidnog polja svakoga oka kod svake osobe. I ako mi vidimo da na vidnom polju osoba ima suženje vidnog polja, onda mi radimo dodatne pretrage i gledamo šta je razlog.”, dodaje dr. Balog.

Napominje da je, ako se priča o oftalmologiji, taj razlog upravo glaukom. Također, postoje neurološke promjene, internističke ili pak kardiološke promjene koje također mogu dovesti posljedično do sužavanja vidnog polja. Ipak, postoje simptomi koji su specifični za glaukom.

“Ako se pacijentima događa da u različita doba dana ili uglavnom najčešće u večernjim terminima, u polumraku imaju dosta često situacije gdje im se vid i vidna oštrina zamuti, to bi mogao biti pokazatelj porasta očnoga tlaka. Isto tako, glavobolje odnosno migrene, mi to zovemo akutnim šubovima ili napadajima očnoga tlaka, gdje pacijenta čak ne boli oko kao oko, već područje iznad oka, otprilike po rubu obrve, kad bi pratili, prema vanjskom dijelu oka, najčešće se tako bol širi i prema glavi. Možda su to neki mali znakovi na koje se ne možemo apsolutno osloniti, ali nam mogu biti smjernica, indikacija da bi ipak bilo dobro potražiti lječničku pomoć i jedan dobar kvalitetan pregled.”, zaključuje dr. Balog.

Inače, Slaven Balog, specijalista oftalmologije predstavlja okosnicu poliklinike, iz očne hirurgije i oftalmologije vodećih hrvatskih ustanova, s posebnim obrazovanjem iz područja dijagnostike i liječenja bolesti prednjeg segmenta oka, hirurgije katarakte, alergijskih bolesti oka te sustavnih bolesti koje se manifestiraju na oku (povišeni krvni pritisak, cirkulacijske bolesti, reumatske i ostale bolesti vezivnog tkiva itd.), riješit će sve vaše probleme.

Više informacija o Oftamološkoj poliklinici dr. Balog, doktorima i pregledima možete pronaći klikom OVDJE.Možda će Vas zanimati i:

Back to top button