Svijet

I Nijemci odlaze u inostranstvo za boljim životom, evo gdje najviše
Njemački emigranti pretežno su visokoobrazovani akademski građani u najboljim godinama: 76 odsto njih ima univerzitetsku diplomu ili su doktori nauka, dakle tri četvrtine, mada samo četvrtina njemačkog stanovništva ima visoko obrazovanje.

Većina je stara između 20 i 40 godina.

To proizlazi iz studije Saveznog zavoda za istraživanje stanovništva.

Prema ovoj studiji, veliki dio ispitanika je emigrirao iz profesionalnih razloga.

“Često se radi o sljedećem koraku u karijeri. Samo 18 odsto ispitanika je odgovorilo da njemačku napušta zbog nezadovoljstva životom u ovoj zemlji”, rekao je politikolog Andreas Ete prilikom predstavljanju rezultata studije u Berlinu.

Za većinu emigranta odlazak u inistranstvo se i finansijski isplatio.

“Više od 60 procenata ispitanika reklo je da im je neto prihod domaćinstva u inostranstvu ‘bolji’ ili ‘mnogo bolji’ od plate koju su imali posljednjih mjeseci u Njemačkoj”, rekao je Ete. U prosjeku, neto lični prihod se povećao za 1.186 evra mjesečno.

To veliko povećanje prihoda ostaje čak i kada se u obzir uzme različita kupovna moć zemalja u kojima su Nijemci emigrirali. Pokazalo se da su od povećanja neto prihoda u inostrnastvu profitirali svi emgranti, a pogotvu oni koji nemaju visoku stručnu spremu.

Međutim, postoje i negativne posljedice emigracije: za 40 odsto iseljenika društveni kontakti su se u inostranstvu malo pogoršali.

Prema Saveznom zavodu za istraživanje stanovništva, u inostranstvu trenutno živi oko četiri miliona Nijemaca. Svake godine u prosjeku 180.000 njemačkih građana napusti zemlju. U istom periodu oko 130.000 se vrati. Zbog toga Njemačkoj ne prijeti trajni gubitak kvalifikovanih radnika, takozvani “odliv mozgova”.

Studija pokazuje da je boravak u inostranstvu obično privremen i traje samo nekoliko godina. Politikolog Andreas Ete kaže da bi se prije moglo govoriti o “cirkulaciji mozgova”.

Posebno popularna Švicarska
U proteklih deset godina Švicarska je bila daleko najpopularnije odredište njemačkih emigranata. Skoro 200.000 Nijemaca preselilo se u susjednu zemlju. 127.000 je otišlo u Sjedinjene američke države, 108.000 u Austriju i 82.000 u Ujedinjeno Kraljevstvo.

Stopa iseljenika iz Njemačke je sa 5,1 odsto relativno visoka u odnosu na druge industrisjke zemlje. Tako se na primjer iz SAD iseljava 0,7 odsto stanovništva, iz Japana 0,6, dok Poljska tu bilježi visokih 10 procenata, navodi Deutsche Welle.

Ova studija “German Emigration and Remigration Panel Study” (GERPS) potpuno je preokrenula tradicionalni pristup istraživanja migracije: ne istražuje imigrante u njihovoj ciljnoj zemlji, već se koncentriše na emigrante iz određene zemlje koji odlaze na različta u mjestu svjetu.

Ovu studiju je Savezni zavod za istraživanje stanovništva iz Vizbadena radio zajedno sa sociolozima sa Univerziteta Duizburg-Esen. Anketirano je više od 10.000 njemačkih državljana u dobi od 20 do 70 godina koji su se preselili u inostranstvo u periodu između jula 2017. i juna 2018. godine ili su se u istom periodu iz inostranstva vratili u Njemačku.

Izvor:6yka.com

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button