Smanjite stres obiteljskih putovanja ovim trikovima i savjetima!

Obiteljska putovanja jako lako mogu doći od zabave i uživanja do histerije i stresa.

Putovanje cijele obitelji zaista može zadati glavobolje. Pročitajte savjete stručnjaka kako biste ove godine smanjili stres.

Zimski praznici, obitelj se odlučuje na skijanja i zimovanja. Sve ide po planu do jutra kada se treba krenuti.

Ovim savjetima možda ćete ove godine smanjiti stres i vikanje po kući, ali i ljutnju kada dođete na željenu destinaciju jer netko želi aktivnosti drugačije od vaših.

Poenta je u zbližavanju s obitelji, isprobavanju novih stvari i dijeljenju uspomena,.

1. Razgovarajte o cilju i idejama putovanja s članovima obitelji

Kada se odlučite za destinaciju istražite sve prednosti ovog putovanja. Uključite i djecu u planiranje znamenitosti koje želite vidjeti. Aktivnosti u prirodi, muzeji ili isprobavanje nove hrane? Neka svatko kaže što želi. Sada možete isplanirati što ćete raditi na putovanju kako bi svakome ispunili očekivanja i želje, ali i izbjegli ljutnju i svađe.

2. Plan sigurnosti

Kada putujete uvijek ste jednim dijelom na oprezu jer dolazite u novu i nepoznatu sredinu. Napravite plan sigurnosti s obitelji unaprijed, istražite sve opasnosti destinacije i upozorite članove obitelji na sve. Ovog savjeta se držite pogotovo ako imate malu djecu. Brojevi telefona, taksija, hitne, adrese… Neka sve bitne podatke svaki član ima napisane negdje uz sebe. Rječnik je također neophodan ako idete negdje gdje zaista ne poznajete jezik. Ako se razilazite jer želite vidjeti drugačije znamenitosti, obavezno dogovorite točku nalaženja i vrijeme kada se svi članovi moraju vratiti.

3. Opustite se

Koliko god se držali ovih savjeta i planirali, nešto će poći po zlu. Važno je da većinu putovanja provedete zajedno i to bez svađa i rasprava. Ako je netko nervozan jedan dan puta najbolje je da ga pustite da taj dan radi što želi.

4. Podijelite odgovornosti

Iako su roditelji glavni, podijelite zadatke i odgovornosti djeci – starije dijete neka oblači mlađe, neka pospreme hotelsku sobu kada se probude ili im dodjelite neke stvari na koje oni moraju paziti.

5. Ne zaboravite na obiteljske tradicije

Samo zato što ste na odmoru ne znači da morate prestati raditi stvari koje inače volite. Pazite na svoje tradicije kako bi se svi osjećali ugodno na putovanju, a ne kako bi samo željeli doći što prije kući. Ostanak u nepoznatoj i novoj zemlji može nekada postati težak nakon par dana tako da je održavanje obiteljskih tradicija važno. Recimo, ako uvijek imate veliki i dugi doručak kod kuće, potrudite se da takav bude i na putovanju.

Čitanje priča djeci prije spavanja pogotovo nemojte zaboraviti – oni se žele osjećati ugodno i sigurno. Isto vrijedi i za brigu o partneru. Ako je tiha kafa ujutro ili serija na Netflixu prije spavanja nešto što radite svaki dan kod kuće, držite se toga i na putovanju.

Izvor: Večernji.hr

Kameleon i Zenski Banner1.fw

Slične objave

Facebook Comments