Tuzlanka Emina Bajramović pravi unikatne ogrlice za inostrano tržište: Samo trebamo vjerovati u sebe

- Kategorija: Made in BiH, U fokusu

„Meleth Creation“ je online shop na etsy platformi koja se odnosi isključivo na prodaju i izradu rukotvorina. U „Meleth Creation“ radionici izrađuju se ogrlice koje su kombinacija polimerne gline i kristala, a inspirisani su spiritualnim paganskim motivima. Prodaja je usmjerena na inostrano tržište.

Naziv „Meleth“ je inspirisan J. R. R. Tolkienovima vilenjačkim jezikom, a u prijevodu na naš jezik označava ljubav, što znači da su kreacije iz ljubavi. Iza ovog, sada već brenda, stoji Tuzlanka Emina Bajramović. Njeni proizvodi se najviše prodaju u Australiji i SAD, dok se u BiH nažalost ne mogu kupiti. Ipak, njenje sjajne kreacije možete pogledati klikom OVDJE.

View this post on Instagram

The forest heart talisman with green Agate. 🍀 Agate encourages a sense of reality and pragmatic thinking. Agates with regular designs soothe those who desire peace and harmony, while those with irregular designs can stimulate action and important decision making. Agate is beneficial in self-analysis and uncovering hidden circumstances that might interfere with well-being. It promotes self-acceptance and confidence, encouraging the speaking of one's own truth. #agate #greenagate #mossagate #agatecrystal #crystallover #crystalhealing #foresthealing #forestpendant #forestwitch #forestman #forestfairy #forestsoul #forest🌲 #forestgoddess #paganism #pagansoul #paganart #pagancraft #witchcraft #pan #pantheism #cernunnos #melethcreation

A post shared by Emina ♌ (@meleth_creation) on

„Već nekoliko godina izrađujem ogrlice i to je neko vrijeme bio hobi za džeparac. Kada sam shvatila da je to nešto čime želim da se bavim u budućnosti, shvatila sam da je krajne vrijeme da se registriram kao obrt i da zadržim tu ideju i dalje u životu.“, kaže Bajramović za Radio Kameleon.

Ipak, susretala se i sa nekim izazovima kao poduzetnica, a najveći je, kako kaže, regulativa i proces registracije u BiH. Smatra da je to nešto što odbija mlade da počnu razmišljati ozbiljnije o prepuštanju u poduzetničke vode jer cijeli proces duže traje. Navodi da je pored toga ključni faktor razumijevanje i podrška okoline.

Upravo veliku podršku za pokretanje biznisa Emina je dobila od Fondacije tuzlanske zajednice u iznosu od 6.490,00 KM u okviru projekta  ˝Demokratsko i ekonomsko osnaživanje nerazvijenih zajednica u TK˝.

„Finansijska podrška Fondacije je svakako mnogo doprinijela samom razvoju ove ideje. S obzirom da je u pitanju već postojeći biznis, podrška je svakako veliki vjetar u leđa i pomoglo je ubrzanju procesa razvoja i nabavke nekih skupljih sredstava, te da u kraće vrijeme u budućnosti dalje i uspješnije mogu poslovati.“, dodaje Bajramović.

Ona je pored finansijske podrške imala i podršku u vidu edukacija (2 mjeseca treninga i radionica), te mentorsku podršku stručnih savjetnika koja je njoj posebno značila.

„Edukacija i savjeti prof. Adema Azapagića i ostalih mentora je dosta pomogla svima nama da dobijemo neke nove ideje, da malo bolje upoznamo kako funkcioniše poslovanje, šta znači biti poduzetnik, kako se prilagoditi tržištu, kako prepoznati i iskoristiti poslovne prilike. Za mene je jako značajno što od Fondacije tuzlanske zajednice pored finansijske podrške dobijamo podršku i u praćenju i razvoju naše poslovne ideje. Dobili smo podršku pri izradi vizuala za naš biznis, podršku u promociji i imamo savjetnika kojem se uvijek možemo obratiti.“, pojašnjava Bajramović.

Njena poruka mladima i svima onima koji razmišljaju o pokretanju vlastitog biznisa je da se obavezno prijave na programe podrške start-up poduzetnicima koje organizuje Fondacija tuzlanske zajednice.

„Dosta će naučiti o samom poslovanju, te će dobiti nove ideje i uvide kako dalje u budućnosti. Mislim da nas nikakve administrativne prepreke ne bi trebale spriječiti u ostvarenju ideja i ciljeva, samo trebamo vjerovati u sebe.“, poručuje Bajramović.

Fondacija tuzlanske zajednice već u januaru 2020. godine započinje novi Program podrške mladim poduzetnicima, ovoga puta  za mlade od 18 do 35 godina sa područja Grada Tuzla. Zato, ukoliko ste mladi i želite učiti o poduzetništvu, dobiti mentorsku i finansijsku podršku za razvoj svoje ideje i pokretanje vlastitog obrta ili preduzeća budite slobodni prijaviti se na poziv za podršku mladim poduzetnicima Fondacije tuzlanske zajednice klikom OVDJE .

 

Facebook Comments