Lifestyle

Šta ćete odgovoriti djeci kad vas pitaju da li postoji Djed Mraz?
Kako odrastaju i počinju razumjeti svijet oko sebe, djeca postavljaju pitanja.

Osim neugodnih pitanja poput onoga kako na svijet dolaze djeca, ona znaju postaviti i pitanje na koje roditelji jednostavno ne znaju što odgovoriti. Pitanje postoji li Djed Mraz vjerojatno će vas zateći nespremne.

Dob je vrlo važna.

Roditeljima je nekada teško priznati samima sebi da im djeca odrastaju i da bi trebali polako zaboraviti na neke tradicije i običaje. Djeca koja imaju šest, sedam godina, u školi su vjerojatno čula nekoga da govori kako Djed Mraz ne postoji. Djeca te dobi sigurno će htjeti da ih uvjerite kako on postoji, pa to možete učiniti tako da im pokažete neke videe djedice.

Godinu, dvije nakon toga, neka su djeca spremna čuti istinu. Prije nego što im je kažete, pitajte ih zašto to žele znati. S 10 ili 11 godina vjerojatno više ne vjeruju u Djeda Božićnjaka, pa je ovo najbolje vrijeme da im to i sami potvrdite.

Možda je najbolji način da razgovor započnete sa “Da, postoji, ali možda ne na onaj način kako misliš… Evo što želim reći…”

Sv. Nikola je stvarna osoba koja je postojala nekada davno. On je ostavljao darove djeci u svojem selu i brinuo se o siromasima. Danas se ta priča preselila na nešto drugo. Dakle, sve je stvar perspektive.

Stručnjaci kažu da je najvažnije da u obitelji ostanu tradicije i običaji koji se vezuju uz blagdane kako djeci to ne bi bio šok.

Izvor: Večernji.hrKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button