BiHU fokusu

Oštetili ste vozilo, a uzrok su rupe na cesti? Ovako možete naplatiti štetu
Međutim, pitanje je koliko vozači uopće traže odštetu od države BiH, a koliko je ona isplaćuje.

Obaveza policije

Nesporno je da u svim gradovima, naseljima, na magistralnim putevima i gradskim saobraćajnicama u BiH nailazimo na oronule puteve. Slalomsko izbjegavanje rupa stoga nije strano vozačima širom države.

Ipak, gotovo da nema vozača u BiH koji nije barem jednom oštetio svoje vozilo prelaskom preko rupe na cesti, ali veoma mali broj njih odluči se tražiti odštetu države zbog složenih procedura. To potvrđuju iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

“Dešavaju se takvi slučajevi, ali nisu baš tako česti. Jasno je da vozač u vožnji može naletjeti na šaht ili rupu na cesti te pričiniti značajnu štetu na vozilu. U tom slučaju treba zvati saobraćajnu policiju koja na njegov zahtjev sačini zapisnik na osnovu kojeg dalje reaguju organi nadležni za put na kojem se desilo oštećenje vozila”, pojasnio je Mirza Hadžiabdić, glasnogovornik MUP-a KS.
Važno je naglasiti da je saobraćajna policija obavezna izaći na mjesto događaja jer se i oštećenje na vozilu zbog rupe na cesti smatra saobraćajnom nezgodom.

Podsjećamo, za sve puteve u BiH odgovorna su javna preduzeća Autoceste FBiH, Ceste FBiH, Putevi Republike Srpske i Autoputevi Republike Srpske.

Na primjer, na teritoriji entiteta RS mreža magistralnih i regionalnih puteva iznosi 4.132 kilometara za koje JP Putevi RS-a ima potpisane okvirne sporazume o održavanju sa preduzećima specijalizovanim u poslovima održavanja puteva.

“U slučajevima oštećenja vozila ili saobraćajnih nezgoda zbog lošeg stanja na putevima, oštećeni korisnici javnog puta treba da se obrate preduzeću koje održava putnu oblast, na kojoj se oštećenje ili nezgoda desila. Prilikom zahtjeva treba da dostave zapisnik o uviđaju sa skicom mjesta nezgode i fotodokumentaciju mjesta, zapisnik o oštećenju vozila sa fotodokumentacijom oštećenja koju treba sačiniti ovlašteni procjenivač, račun, predračun ili procjenu vrijednosti visine štete, kao i dokaz o vlasništvu nad vozilom”, kazali su iz JP Putevi RS-a.

Vijeće za sigurnost saobraćaja

Kada se govori o sigurnosti na cestama u BiH, najčešće sva priča počinje i završava sa potrebom osvješćivanja i unapređenja saobraćajne kulture vozača.

Osman Lindov, profesor sa Saobraćajnog fakulteta u Sarajevu, te član Vijeća za sigurnost saobraćaja na cestama u BiH koje će uskoro biti formirano, kaže da se nadležni konačno moraju početi baviti oštećenjima na kolovozu.

Inače, Ministarstvo transporta i komunikacija BiH od 2008. godine imalo je obavezu formiranja Vijeća za sigurnost saobraćaja, što je tek nedavno najavilo. Kako saznaje Klix.ba, članovi ovog Vijeća još se nisu sastali.

Izvor: Klix.ba


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button