BiHLifestyleZanimljivosti i zabava

Počinje zavijanje: Stiže vučji mjesec










Mjesec se približava Zemlji zbog čega će izgledati veće i svjetlije nego inače i biti crvene boje.

Taj fenomen se zove ‘Supermjesec ‘ili ‘Krvavi vučji Mjesec’.  Mjesec i sunce i dalje su sinkronizirani, pa će se ovaj fantastičan fenomen ‘vučjeg mjeseca’ vidjeti tačno 10. januara.

Mjesec, Zemlja i Sunce bit će u istoj ravnini. Ovaj fenomen dogodio se i prošle godine. Istovremeno će Mjesec biti najbliže Zemlji zbog čega će izgledati veće i svjetlije nego inače i bit će crvene boje.

Drveni Indijanci su ovaj fenomen zvali “Krvavi vučji Mjesec” i tada su se plemena okupljala oko vatre i slušala zavijanja vukova.

Izdvojite svoje vrijeme i uživajte u promatranju prirodne ljepte mjeseca ili uzmite par fotografija, pa neka vam ostanu za uspomenu. Nesumnjivo da će prizor zaista biti predivan.

10. januara 2020. samo oni koji su na “noćnoj” strani Zemlje, u Europi, Africi, Aziji i Australiji, u tačno 17:07, moći će vidjeti ovaj show na nebu.
Inače, ovaj je mjesec najbolji za promatranje neba. Nebo je najtamnije i vrlo čisto. Orion, sazviježđe Veliki pas… i brojni drugi, najbolji su za promatranje baš u januaru.

 



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button