PRVA UMJETNIČKA INSTALACIJA SA PROŠIRENOM STVARNOŠĆU OTVORENA U SARAJEVU (VIDEO)

- Kategorija: Cooltura, U fokusu

U samom centru Sarajevo, na platou Narodnog pozorišta Sarajevo po prvi put u BiH predstavljena je unikatna umjetnička instalacija američke umjetnice bh porijekla, Edine Selesković, koja povezuje nove tehnologije i savremenu umjetnost, publiku i kreativnost.

Svečano otvaranje instalacije održano je večeras u 18:30 na platou Narodnog pozorišta Sarajevo.

Radi se o konceptu „augmented reality“ tj. interaktivnoj proširenoj realnosti: umjetničkoj instalaciji sa multimedijalnim interaktivnim pristupom koji pruža drugačije iskustvo posjetioca u spoju umjetnosti i novih tehnologija.

„Ja sam u okviru zimske bajke postavila instalaciju koja se zove „Dobre želje iz srca Sarajeva“. To je jedan umjetnički moderni pristup instalacijama koji ustvari povezuje nove tehnologije. Posjetioci će moći, ne samo vidjeti to srce i ući u njegov prostor, nego će korištenjem aplikacije vidjeti jedan totalno novi svijet, pročitati poruke koje su ljudi slali iz cijele BiH, ali isto tako i poslati svoju poruku.“, kazala je Edina Selesković.

Svaki element instalacije nosi ispisanu poruku i ima LED svjetlo, te su posjetioci koristeći ekrane mobilnih uređaja mogli vidjeti u proširenoj stvarnosti animiranu instalaciju, pročitati novogodišnje želje, poslati vlastite poruke i slikati svoj AR shot u stvarnom vremenu.

Facebook Comments