Lifestyle

Sobne biljke ne pročišćavaju zrak u zatvorenom prostoru

Naučnici su pobili NASA-ine studije iz 1989. i dokazali da sobne biljke ne pročišćavaju zrak u zatvorenom prostoru brzinom i kvalitetom kojim se to postiže ventilacijom i prozračivanjem.

Kada je 1989. NASA provela Studiju čistog zraka, kako bi utvrdila mogu li neke sobne biljke pročišćavati zrak u zatvorenom prostoru, pokazalo se da su biljke sposobne apsorbirati štetne toksine u zraku, ali novija istraživanja pokazuju da je ta njihova sposobnost u velikoj mjeri precijenjena.

U časopisu “Science of Exposure Science and Environmental Epidemiology” istraživači su objavili otkriće da prirodna ventilacija u zatvorenom prostoru razrjeđuje koncentracije potencijalno štetnih zagađivača zraka mnogo brže nego što ih je biljka sposobna izvući.

Najbolji način da osigurate zdrav dom jeste pokušati smanjiti emisiju štetnih plinova u zatvorenom prostoru, dobro održavati i redovno koristiti ventilaciju, posebno dok kuhate, te koristiti filtere za pročišćavanje određenih krutih tvari koje se kao čestice mogu naći u zraku, ističu naučnici.

Međutim, nova otkrića ne znače da kućne biljke treba izbaciti iz zatvorenih prostora. Iako se pokazalo da nisu posebno korisne za čišćenje zraka u nekim tipičnim uvjetima, kućne biljke ipak imaju brojne prednosti, od kojih je većina psihička.

Izvor: AvazKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button