LifestyleZanimljivosti i zabava

Kako pravilno zavezati pertle na patikama?

Mnoga djeca postaju frustrirana kada pokušavaju naučiti zavezati pertle. Iako ne postoji čudotvorno rješenje, osim strpljenja i mnogo vježbe, ipak postoje načini kako pomoći svom djetetu da ovlada ovom korisnom vještinom.

1. Pričekajte dok vaše dijete bude spremno. Većina djece stekne spretnost neophodnu za zavezivanje pertli u dobi između četvrte i šeste godine. Djevojčice su često spremnije naučiti ovu vještinu prije dječaka.

2. Budite sigurni da vaše dijete razlikuje desno od lijevog prije nego što ga pokušate naučiti zavezati pertle.

Možda će Vas zanimati i:

3. Izaberite jedan način vezivanja. Budite dosljedni, pa dijete uvijek na isti način učite vezati. U suprotnom ga možete samo dodatno zbuniti.

4. Pronađite neku igru ili pjesmicu kako biste pomogli djetetu zapamtiti neophodne korake u savladavanju ove vještine.

5. Kada djetetu demonstrirate vezanje pertli, važno je da budete na istoj strani. Tako će ono moći kopirati vaše pokrete, a ne da ih gleda kao u ogledalu.

6. Pohvalite vaše dijete svaki put kada pravilno zaveže pertle.

Savjeti:

1. Kako biste pomogli vašem djetetu da razlikuje desno od lijevog, stavite naljepnicu na jednu ruku, ili zavežite konac oko zgloba ruke.

2. Jedan od lakših načina za zavezivanje pertli je da dijete napravi dvije petlje i potom ih veže u običan čvor. Ovo je lakše nego vezivanje mašnice, a ujedno i efektnije.

3. Ukoliko je dijete ljevoruko a vi niste, pokušajte pronaći stariju ljevoruku osobu koja će vam pomoći.

4. Iako postoje alternativni načini, kao što su cipelice sa elastičnom ili čičak trakom, koje su možda i zanimljivije za dijete, ono mora naučiti zavezati pertle.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button