Trikovi koji će vam spasiti presoljenu hranu

Trikovi koji će vam spasiti presoljenu hranu


Zamislite ovu scenu. Ostalo je još 15 minuta do večere, gosti su u drugoj sobi, nestrpljivo čekaju šta ste im to fino pripremili da jedu. A onda dolazi…

Provjeravaje jelo prije nego što ga iznesete kad ono preslano. Nije vam jasno kako. Učinili ste sve što ste trebali. Ili ste tako mislili. Solili ste onako kako ide po receptu, ali možda ste otišli jedan korak predaleko. Večera je nejestiva. Hvata vas panika.

Obrišite slane suze, jer postoje načini da riješite svoj problem.

Nijei kraj svijeta ako vam se dogodi da presolite svoju hranu. Postoje trikovi kojim se koriste poznati svjetski kuhari, a spasit će vas puno puta tijekom života, jer svatko može pogriješiti.

Ovdje su savjeti profesionalnih kuhara kojima se mnogo puta dogodilo da su presolili neko jelo. Saznat ćete kako neutralizirati sol u mesu, juhama, povrću, umacima.

Preslana sipa

Najjednostavnije je dodati malo vode i prokuhati par minuta. Ali, ova metoda može biti dobra samo ako ste mrvicu presolili juhu pa ne treba dodavati puno vode.

Stavite vrećicu riže u juhu i prokuhajte. Jest da mijenja vaš recept,  ali riža će upiti višak soli.

Dodajte malo šećera u juhu, pričekajte da se otopi pa kušajte. Ponavljajte postupak dok okus soli ne postane prihvatljiv.

Namirnice kao što su krumpir, njoki, ili tijesto pomažu apsorbirati višak soli. Na primjer, ubacite oguljen krumpir, i kuhajte ga 10 do 15 minuta pa ga izvadite. Upit će višak soli, a neće pokvariti okus jelu. Njoke i tjesteninu dodajte samo ako po receptu mogu u juhu.

Presoljeno meso

Kiselo vrhnje može spasiti jelo od mesa ako ste ga presolili. Stavite meso u posudu sa kiselim vrhnjem i ostavite da se hladi.

Ako ste presolili mljeveno meso, dodajte sitno sjeckani kupus, tikvicu ili naribajte sirovi krumpir u smjesu. Sol će se manje osjetiti, a jelo će biti sočno.

Preslano povrće

Umak od povrća spasit ćete rajčicom. Sitno je nasjeckajte u jelo i prokuhajte.

Višak soli iz kuhanog povrća uklonit ćete tako da ga zalijete neslanom vrućom vodom i kuhate nekoliko minuta.

Facebook Comments