Super vodič - Gdje izaći

Predstava “Narodni poslanik” u Gračanici: Inspiracija su domaći političari

Nakon par mjeseci rada na predstavi, gračanički glumci amateri, koji ove godine slave 70 godina postojanja i rada KUD “Adem Alić”, mogu se pohvaliti novom premijerom.

Naime, radi se o predstavi “Narodni poslanik” čija premijera je zakazana za 18. decembar u BKC Gračanica u 19:30, a repriza samo dan kasnije u isto vrijeme. Predstava je rađenoj po tekstu velikog srpskog komediografa Branislava Nušića koji je taj tekst napisao sa nepunih 19. godina kao student. “Narodni poslanik” je komedija koja tretira temu osvajanja vlasti u provinciji. 

“Glumci su bili raspoloženi da se opet bave komedijom poslije veoma uspješne komedije “Skidajte se do kraja” i “Maratonci trče počasni krug”.”, istakla je za Radio Kameleon Mirela Trepanić Grbešić, rediteljica predstave i zastupnica Naše stranke u Skupštini TK.

Možda će Vas zanimati i:

U predstavi učestvuje veliki broj likova, a za primjer su, kako kaže, imali lokalne političare. 

“Često znamo reći da je svaka slučajnost sa stvarnim likovima slučajna, a zapravo je i namjerna. Naravno, moramo se poslužiti nekim primjerima iz naše stvarnosti jer ovo je i komedija o našoj stvarnosti.”, dodaje Trepanić Grbešić.

Prema njenim riječima, iako je tekst napisan prije 140 godina, sve je jako slično današnjem vremenu.

“Političari se ponašaju zapravo identično, a u osvajanju vlasti vidimo primjere lakomosti, uobraženosti, otimačine, pokvarenosti, naivnosti i neznanja.”, pojašnjava Trepanić Grbešić.

Predstava “Narodni poslanik” je prebačena iz vremena od prije 140 godina u našu bh. stvarnost. A na sceni su to prikazali sjajni glumci i glumice: Miralem Džaferović, Mersiha Jogunčić, Adna Džaferović, Maid Džaferović, Alisa Marmarac, Fahrudin Krtičić, Adisa Mustajbašić, Mirza Krtičić, Selmir Gopo, Esad Grbešić i Jusuf Ljevšić. Publici su pripremili puno zabave i smijeha. A o kako dobroj glumačkoj postavi se radi dovoljno govori činjenica da su karte za premijeru 18.12. i dvije reprize (19.12. i 21.12.) skoro u potpunosti rasprodate.

“Poruka je da se daje prilika mladima, da se izaberu neka nova lica, neke nove misli i ideje za bolje sutra.”, zaključila je Trepanić Grbešić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button