Valter Tuzlanski

Ništa od brze ceste Sarajevo – Tuzla!

To je saopštio direktor Autocesta FBiH










Od jednog od najvažnijih infrastrukturnih projekata u Federaciji BiH, odnosno povezivanja Sarajeva i Tuzle, inače dva najmnogoljudnija područja u ovom entitetu, za sada neće biti ništa!

To proizilazi iz odgovora direktora Autocesta FBiH Denisa Lasića odaslanog Parlamentu FBiH. U najkraćem, Lasić je, odgovarajući na pitanje zastupnika Admira Čavalića, kazao da nema nikakvih aktivnosti na ovom projektu niti će ih biti, iako je Vlada FBiH 21. decembra 2023. godine izdvojila 4,5 miliona KM za izradu projekta za izgradnju ove brze ceste?!

Možda će Vas zanimati i:

Lasić navodi da su prilikom sačinjavanja Plana poslovanja za 2023. razmotrili da li navedeni projekat ispunjava uslove kako bi se raspisao tender. Navodi da Akcioni plan Transportne strategije FBiH za 2015-2030. ne predviđa brzu cestu Sarajevo-Tuzla kao projekat kojeg treba realizovati u definisanom vremenskom roku.

I Prijedlog prostornog plana FBiH, ističe Lasić, nije predvidio ovaj projekat, dok je prostornim planom TK saobraćajnica Sarajevo-Tuzla definisana kao magistralna cesta.

“Zbog svega navedenog nije bilo aktivnosti na izradi prethodni faza projektne dokumentacije, a samim time ovaj projekat nije mogao biti obuhvaćen Planom poslovanja za 2024.”, naveo Lasić.

Tako će dva najjača privredna područja u FBiH i dalje povezivati magistralna cesta duga 122 kilometra koja od Sarajeva vodi preko Olova pa do Tuzle, a koja predviđa vožnju u idealnim uslovima od dva i po sata do tri sata.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button