Sport

Zmajevi gostuju u Finskoj: Ključna utakmica za plasman na EP










Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine danas u Tampereu gostuje selekciji Finske u utakmici trećeg kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2020. godine.

Izabranici selektora Roberta Prosinečkog odradili su dva treninga uoči današnjeg susreta, a iz našeg tabora poručuju da su spremni za ogled sa Fincima.

Robert Prosinečki je jučer na press konferenciji podsjetio da je Finska izrasla u respektabilnu evropsku reprezentaciju:

„Pripremamo se da napravimo što bolji rezultat. Znamo da je Finska dobra ekipa. Znamo uglavnom sve o njima. Gledali smo njihove posljednje utakmice. U Ligi nacija su bili odlični i odigrali jako dobru utakmicu protiv Italije. Znamo da su dobri, ali vjerujemo da ćemo biti na nivou i ostvariti željeni rezultat. Naravno da to neće biti lako. Uopće ne potcjenjujemo Finsku jer to je odlična reprezentacija”, rekao je bh. selektor.

Prosinečki je tokom priprema u Sarajevu isticao da utakmica u Tampereu može biti ključna za nastavak kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

“Optimista sam i vjerujem u ovo što imamo i u ovo kako smo do sada radili. Sigurno je da tu ima nekih stvari koje će se još promijeniti, ali u biti sam zadovoljan u ovih godinu i pol dana koliko sam ovdje selektor. Igrači daju maksimum da dođemo do tih rezultata, isto će biti i protiv Finske. Očekuje nas teška utakmica i može biti ključna u ovim kvalifikacijama. Sa tri boda ideš u Italiju i onda je to puno lakše za sve nas“, kazao je Prosinečki.

Kapiten Edin Džeko ocjenjuje da su pred bh. timom važne utakmice:

„Nije ovo najbolji termin za igrati jer je kraj sezone. Međutim, kako je nama tako je i protivniku. Mi smo se dobro pripremili jer nam predstoje dvije veoma bitne utakmice, naročito protiv Finske. Znamo šta nam pobjeda može donijeti i zato još uvijek ne razmišljamo o odmoru. Važno je da mi budemo kompaktni i da dobro stojimo na terenu. U fudbalu se može kroz jednu šansu riješiti utakmica”, poručio je Džeko.

Golman bh. reprezentacije Ibrahim Šehić napominje da Finska nije nimalo lagan protivnik kao što neki misle.

“Sve su to dobri igrači i neće biti lako, pogotovo kada oni igraju kod kuće. Ipak, mi moramo da nametnemo našu igru i uz naše kvalitete u napadu mislim da možemo do dobrog rezultata”, rekao je Šehić.

Naglasio je i da bi bilo previše naivno kazati da je ekipa Finske sastavljena od poluamatera, kao što neki tvrde.

“Smiješno je kazati za Finsku da su poluamateri. Ipak, oni 14 utakmica nisu primili gol kod kuće i to govori koliko su dobri, a osim toga imaju i dobar kolektiv”, kazao je Šehić.

Utakmica Finska – Bosna i Hercegovina igra se na Ratina stadionu u Tampereu od 18.00 sati, a glavni sudija će biti Poljak Daniel Stefanski.

Tri dana kasnije naši fudbaleri će u Torinu odmjeriti snage sa četverostrukim prvakom svijeta Italijom.

Poslije dva kola u grupi “J” kvalifikacija za EURO 2020, Italija je prva na tabeli sa šest bodova. Grčka i Bosna i Hercegovina imaju po četiri, Finska tri, dok su Armenija i Lihtenštajn bez bodova.

Izvor: fokus.ba



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button