Zadatak za treći osnovne od kojeg boli glava (FOTO)

Zadatak za treći osnovne od kojeg boli glava (FOTO)


Roditelj djeteta koje je treći razred osnovne škole zna šta ga čeka kad dođe kući s posla. Umjesto igranja, šetnje, smijeha, filma – čeka ga još jedno radno vrijeme, jer domaći iz matematike mora da se završi do sutra, a on je poslije tri sata, eto, uspio da riješi prvi zadatak.

I umjesto da zadovoljno cikne i ode pod hladan tuš, ostaje mu samo još četiri sata da svom devetogodišnjaku, bez nerviranja i vikanja, glasom budističkog monaha, objasni ono što mu ni samom i dalje nije jasno.

Mama jednog trećaka je sa nama podijelila zadatak i pita: “Da li ovi što pišu udžbenike imaju ikakvu predstavu o tome da neka djeca koja treba da reše ovakve zadatke i potrebna im je pomoć, žive, recimo, sa mnom.”

Ako vam je fotka sitna, da ponovimo tekst zadatka: “Prvi sabirak je broj četvrte stotine čiji je zbir cifra desetica i jedinica jedna 2. Drugi sabirak je broj pete stotine čiji je proizvod cifara 8. Koji brojevi mogu biti sabirci? Koja je najmanja, a koja najveća moguća vrijednost zbira tih sabiraka?” Dalje se traže – prvi sabirak, drugi sabirak, najmanji zbir i najveći zbir.

Ajmo junaci! Pokušajte da riješite, ali ipak ne zaboravite da ovo treba da uradi devetogodišnjak, bez pomoći mame i tate, često i bez pomoći učitelja ili učiteljice koji zbog obima gradiva moraju da prelijeću preko teških i obimnih lekcija. I onda pismeni, pa kec, pa privatni časovi, ali po mogućnosti od prvog osnovne… Složit ćete se da to nije prihvatljivo rješenje.

Izvor: Noizz.rs

Facebook Comments