Romani i filmovi sadrže samo 6 tipova zapleta

- Kategorija: Film / TV, Kultura, Obrazovanje

Bilo koja priča na svijetu ima samo šest zapleta. Istraživači sa Univerziteta Vermont ukazuju na to da postoji samo 6 tipova zapleta čak i u romanima pa samim tim i filmovima.

Računarski laboratorij Sveučilišta u Vermontu, analizirao je podatke iz hiljadu romana kako bi otkrio šest osnovnih tipova priča – mogli biste ih nazvati arhetipovima – koji čine sastavni dio složenijih priča. Istraživači iz Univerziteta Vermont opisuju šest oblika priče iza više od 1700 engleskih romana kao:

A to su:

1. Pad – uspeće – pad
2. Uspeće i onda pad (kao što se dešava zlikovcima)
3. Pad pa uspeće (kao što se dešava superherojima)
4. Postepen pad (kao u Romeu i Juliji)
5. Postepeno uspeće
6. Uspeće – pad – uspeće (Pepeljuga)

Istraživači su koristili analizu osjećaja kako bi dobili podatke – statističku tehniku koju trgovci često koriste kako bi analizirali postove na društvenim medijima u kojima se svakoj riječi dodijeli određeni ‘skor rezultata’, temeljen na prepunjenim podacima.

Ovisno o odabranom leksikonu, riječ se može kategorizirati kao pozitivna (sretna) ili negativna (tužna), ili se može povezati s jednom ili više od osam suptilnijih osjećaja, uključujući strah, radost, iznenađenje i iščekivanje. Na primjer, riječ ‘sretan’ pozitivna je i povezana s radošću, povjerenjem i iščekivanjem. Riječ ‘ukinuti’ negativna je i povezana s bijesom.

Facebook Comments