SportSvijet

Premijer Dimitrij Medvedev se oglasio povodom suspendovanja Rusije na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020.godine
Rusija izbačena s olimpijskih igara i svih svjetskih prvenstava u sljedeće četiri godine. Svjetska antidopinška agencija (WADA) svoju odluku u slučaju manipuliranja rezultatima testiranja i prikrivanja organiziranog dopinga koji je provođen uz pomoć moskovskog laboratorija, zabranila je Rusiji nastup na velikim međunarodnim takmičenjima u naredne četiri godine.

Premijer Rusije Dimitrij Medvedev rekao je da se takva odluka ne može ignorisati.

“Nemoguće je ignorisati odluku WADA-e koja se tiče naših sportista. Neću sada sprovoditi detaljnu analizu, ali nedavno sam u jednom intervjuu rekao da je u konkretnom slučaju očigledno da i na ruskoj strani postoje problemi s dopingom i to se ne može poreći”, rekao je Medvedev.

Možda će Vas zanimati i:
To znači da će Rusija propustiti naredne Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine, kao i Svjetsko prvenstvo u nogometu i Zimske olimpijske igre 2022. godine. Zabrana se ne odnosi na Europsko prvenstvo u nogometu 2020. godine.

Ruski sportistima koji WADA-i dokažu da su čisti i da nisu koristili nedozvoljena sredstva bit će omogućeno da se takmiče na velikim događajima, ali pod neutralnom zastavom.

Ova kazna neće spriječiti nastupe ruskih sportaša koji se nisu ogriješili o WADA pravilnike, kao što je to bio slučaj i na posljednjim Zimskim olimpijskim igrama u Južnoj Koreji te na velikim atletskim natjecanjima, s obzirom da je Rusija pod djelomičnim sankcijama već od 2015. kad su otkriveni mnogi slučajevi dopingiranja kod ruskih atletičara i atletičarki, a kasnije i na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju.

Također, Rusija će se moći natjecati na Europskom nogometnom prvenstvu sljedeće godine i to kao jedan od domaćina jer UEFA ne podliježe sankcijama WADA-e. Po parametrima koje definira Svjetska antidopinška agencija, EURO ne spada u kategoriju ‘velikog natjecanja’.Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button