Pjesma u tramvaju u Zagrebu: Ubi, ubi Srbina, a može i Bosance (VIDEO)

- Kategorija: Region, U fokusu

DRUŠTVENIM mrežama danima se širi snimka iz zagrebačkog tramvaja u kojem dvojica mladića pjevaju “Ubij Srbina”, a u istom kontekstu spominju i Židove, “Šiptare”, “Cigane”, Bosance i druge nacionalnosti, pa i Hrvate. No, stvari nisu kakve se čine na prvu.

Jedan mladić daje ritam na gitari, a drugi se, odjeven samo u gaće i čarape, baca po tramvaju.  “Ubij, ubij Srbina, takva mu je sudbina, a može i Hrvate, ko vam je*e mater, ja”, dio je teksta otpjevanog u zagrebačkom tramvaju. U istom se kontekstu spominju Židovi, “Šiptari”, “Cigani”, Bosanci i – Japanci. Riječ je, međutim o ironičnoj pjesmi benda Biciklić koja se ruga šovinizmu.

Pjesma je ironija

Iako bi se na prvu sve moglo shvatiti drugačije, pjesma nema veze sa šovinizmom, baš naprotiv. Mladići u tramvaju pjevaju ironičnu pjesmu “Sakoman” zagrebačkog punk benda Biciklić koji na ciničan način obrađuje društveno-političke teme i kritizira šovinizam i nacionalizam.

Razumno je za pretpostaviti da su mladići sa snimke fanovi grupe i da su se, kao i sama pjesma, poslužili ironijom, iako se ovakvim izvođenjem u tramvaju može poslati i kriva poruka.

Što su rekli iz policije i iz ZET-a

Index je, prije no što su doznali o čemu je zapravo riječ, kontaktirao i zagrebačku policiju i ZET zbog ove snimke, no ni u policiji ni u ZET-u ne znaju kada je i u kojem tramvaju nastala snimka.

Kako vrijeme i mjesto nastanka snimke nisu poznati, iz policije su kazali kako zbog broja intervencija koje svakodnevno imaju ne mogu utvrditi jesu li u konkretnom događaju postupali, odnosno jesu li o njemu uopće dobili dojavu, a bez tih informacija teško im je, poručuju, i započeti postupanje ako ga nije bilo neposredno nakon događaja.

No građani se policiji mogu javiti na broj 192 ako imaju korisna saznanja o ovom događaju.

Glasnogovornik ZET-a Domagoj Zeba poručio je kako je upoznat sa snimkom s društvenih mreža, ali također ne zna kada je i gdje točno nastala.

“Osuđujemo svako neprimjereno ponašanje te širenje netolerancije i govora mržnje”, poručio je Zeba za Index.

Izvor: index.hr

Facebook Comments