Da li bi ste oprostili prevaru ili ne? Donesite pravu odluku u samo 5 koraka

- Kategorija: Porodica i ljubav, Psihologija uspjeha
Couple embracing on bench, while man holds other woman's hand

Prevara je udarac je to na ego, i na osjećaj sigurnosti i povjerenja koji ste izgradili kod svog partnera. A sve dok se ne nađete u toj situaciji ne možete znati kakav je to osjećaj i šta bi napravili.

Stručnjaci tvrde da mnogi parovi uspješno rješavaju problem preljuba i neke veze nakon takvih događaja mogu biti još kvalitetnije.

Neka istraživanja upućuju na to da otprilike 2.3 posto udanih žena i 4.3 posto oženjenih muškaraca u nekom trenutku prevari partnera. Mnogi ipak pretpostavljaju da se radi o puno većem broju.

Najnovija istraživanja potvrđuju kako, bez obzira na to što nalažu kultura i religija, ljudi jednostavno nisu “podešeni” za monogamiju.

Ali opet prevara ostavlja duboke emocionalne tragove i u trenu može uništiti svaku vezu ili brak. Spašavanje odnosa nije nimalo lako i najprije treba postaviti pitanje zaslužuje li vaš partner/ica oprost, pa čak i drugu priliku da nastavite dalje svoju vezu.

Prvi korak: Zaslužuje li preljubnik drugu priliku?

Imam li posla sa serijskim preljubnikom?

Važno se je zapitati je li ta prevara prva ili samo jedna u nizu. Ako je riječ o serijskom preljubniku, velika je vjerojatnost da će on to ponavljati sve dok vidi da se može izvući. Ako se međutim, radi o nekome tko je prvi put pogriješio, valja prije razvoda uzeti u obzir sve zajedničke godine i uloženi trud, savjetuje Cox.

Zašto je partner to učinio?

Prevara može biti tek posljedica pijane noći, odgovor na manjak strasti kod kuće ili čista znatiželja. Iako je teško razumjeti važno je doći do točnog uzroka kako biste ga raščistili i nastavili dalje, naravno ako ste tako odlučili.

Što bi učinio da se ponovno nađe u sličnoj situaciji?

U takvoj se situaciji nameće pitanje, što bi partner učinio da se u budućnosti nađe u sličnoj situaciji. Normalno je da sumnja postoji, ali ako ni sam ne može garantirati da se preljub neće ponoviti i ne želi se potruditi, možda i nije vrijeme za drugu priliku, poručuje Cox.

Kaje li se zbog svojih postupaka?

Jedan od dobrih pokazatelja zaslužuje li netko drugu šansu jest i osjeća li se krivo zbog svojih djela. Ako se kaje zbog prevare, to je znak da je svjestan svojih pogrešaka i spreman je raditi na vezi.

Drugi korak: Dajte sebi prostora

Nevjera uzrokuje navalu emocija s kojima se teško nositi. Stoga se preporučuje i fizički odvojiti od partnera kako biste ih sredili i potom odlučili što želite. Razdvojenost će omogućiti da se strasti smire, ali i spriječiti obje strane da kažu nešto što bi mogle požaliti.

Treći korak: Jasni zahtjevi i očekivanja

Čim sredite svoje emocije nađite se s partnerom, preporučuje Cox. To ne znači da ćete se odmah pomiriti, već je to samo sastanak na kojem ćete odlučiti je li veza vrijedna spašavanja. Najvažnije je da obje strane budu iskrene u svojim zahtjevima i očekivanjima.

Četvrti korak: Gradnja nove veze

Ako ste odlučili oprostiti, trebate znati da je vaša stara veza mrtva. Stoga treba krenuti iz početka. Ta veza možda neće imati jednako povjerenje kao prva, ali bit će znak da vas ništa ne može rastaviti, tvrdi Cox.

Iz neugodne situacije može se roditi još bolji odnos, ali samo uz određena pravila. Ta pravila uključuje pričanje o stvarima koji vas muče i ponovnu izgradnju povjerenja.

Peti korak: Vrijeme je za promjene

S novom vezom obje strane pristaju poraditi na sebi i popraviti stvari koje su jednog od njih natjerale da utjehu pronađe u tuđem krevetu.

Međutim, ako je partner već odlučio oprostiti prevaru, onda je ne bi trebao više ni spominjati, naročito ne u društvu. Sarkastične primjedbe i komentari o prošlosti uništit će brak zato što su dokaz da niste spremni za novi početak.

Facebook Comments