Lifestyle

Zdrav ljubavni odnos zasniva se na jednoj zanimljivoj i neočekivanoj metodi

Zdravi ljubavni odnosi ne temelje se samo na činjenici da ste suđeni jedno drugomu pa ćete se uvijek slagati, nego na konstantnom zajedničkom ulaganju u vezu. Dobre i uspješne veze i brakovi ne događaju se sami od sebe. Na njima treba raditi i truditi se, a i stjecanje nekih navika pomaže da ljubavni odnos potraje.

Dacher Keltner, profesor psihologije na sveučilištu UC Berkeley i autor knjige Born to Be Good: The Science of a Meaningful Life, pozabavio se pitanjem koja to navika najviše određuje da će veza ili brak potrajati. Mnogi bi pomislili da je to komunikacija ili međusobno poštivanje ili pak njegovanje zajedničkih vrijednosti, ali u svojem istraživanju Keltner je došao do drugačijeg zaključa – zajednički smijeh jedan je od najvećih pokazatelja da će ljubavni odnos potrajati.

“Kod parova koji su se razveli u prosjeku 13,9 godina nakon što su se oženili, nedostatak smijeha predvidio je kraj njihovog braka. U ranom periodu braka, ljutnja i nepoštovanje izrazito su toksični. U kasnijim fazama braka, odsustvo smijeha glavni je pokazatelj da bi se brak mogao raspasti”, zaključio je Dacher Keltner.

Možda će Vas zanimati i:

Uvriježeno je mišljenje da su svađe te koje presude bračnom odnosu. Međutim, zdravo svađanje može čak biti korisno za odnos. S druge strane, kada se par prestane smijati zajedno, puno su veće šanse da će prekinuti.

Vezana uz to je i neočekivana vještina koju su najsretniji parovi izbrusili – međusobno zadirkivanje. Istraživanje je pokazalo da su parovi koji znaju simpatično zadirkivati jedno drugo ne samo najsretniji općenito, nego znaju i bolje rješavati konflikte te je veća vjerojatnost da će ostati zajedno.

“Zajedničko zezanje pomaže parovima da se povežu, oslobode stresa te da se lakše riješe osjećaja napetosti nakon svađe. Smijeh i zadirkivanje pomažu da se konflikt smiri i da se prisjetite da se sviđate jedno drugome,” ističe Julienne Derichs, terapeutkinja za brak i obitelj.

Ipak, i zadirkivanje treba biti s mjerom i ono nikako ne znači da drugu osobu treba posramiti i povrijediti. Zadirkivanje treba biti zabavno i odnositi se na stvari za koje znate da ih druga osoba ne doživljava neugodnima.

Zadirkivanje je u redu jedino onda kada je obzirno spram ranjivosti druge osobe, ali joj pokazuje da je zaista vidite te da razumijete njezina čudna ponašanja i poglede na svijet.

Zabavno zadirkivanje može biti korisno i ako se “upotrijebi” usred svađe.

“Sretni parovi međusobno se puno zadirkuju dok se svađaju i to rade na vrlo šašav, dobronamjeran način, na primjer ‘to što ne pereš suđe smeta me, ali i dalje te volim; nije to veliki problem, možemo to riješiti’. Zadirkuju tako da mogu izraziti koje stvari im smetaju i zbog kojih se svađaju, ali na kooperativan i ugodan način. To je bio pokazatelj koliko dugo će ostati zajedno,” objašnjava Dacher.

Svi težimo vezi koja je ispunjenja srećom, zadovoljstvom, razumijevanjem i više od svega, ljubavlju. Mnogi su na tom putu bili toliko puta povrijeđeni, da više niti ne znaju kako prava zdrava veza treba izgledati. Samo slijedite svoje srce, krenite sve poslove obavljati u miru jer je smijeh zaista najbolji lijek.Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Back to top button