KulturaU fokusu

U Pozorištu mladih Tuzla bit će održana premijera predstave “Sretni kraljević”, koja je nastala u okviru projekta „Djevojčice i dječaci glasno protiv rodno zasnovanog nasilja“Na sceni Pozorišta mladih Tuzle/Dvorani Kaleidoskop bit će održana premijera predstave “Sretni kraljević”, u utorak 10.12.2019.godine sa početkom u 20:00 sati.

Predstava „Sretni Kraljević“ Pozorišta mladih Tuzle je u završnici projekat “Djevojčice i dječaci glasno protiv rodno zasnovanog nasilja“.

To je trogodišnji projekat koji je implementirao Udruženje Viva žene u partnerstvu sa Pozorištem mladih Tuzla, a finansirala je Europska Unija.

“Ono što je važno jeste da je “Sretni kraljević”, nastao po inspiraciji originalne bajke Oscara Wilda. Taj model rada je Pozorište mladih Tuzle dozvolilo da djeca i mladi koji su učesnici u predstavi prepoznaju probleme koji se dešavaju u njihovoj okolini i njihovom okruženju, te adaptiraju tekst i pričaju o svom vremenu, vremenu u kojem oni borave”, rekla je režiserka predstave Amila Beširović.

U predstavi igra 30 mladih ljudi, polaznika Dramskog studija za djecu, mlade i odrasle Pozorišta mladih Tuzle. Rad sa grupom i režiju predstave potpisuju Amila Beširović i Adnan Džekić.

Ovo je priča o razvijanju povjerenja, saosjećanja i empatije među ljudima, o vjerovanju u ostvarenje snova, o načinima kako pomoći osobama koje se nađu u određenim neprilikama, izloženi nasilju. Možda i najvažnije, ovo je simbolična priča o tome da ništa nije uzalud i da će dobro ostati zapamćeno, a da se za očuvanje istine, mira i dobrote uvijek ima ko boriti. Na ovaj način priča gradi spomenik miru i nenasilju.

Također, imati ćete priliku pogledati i reprizu predstave u srijedu 11.12.2019.godine sa početkom u 20:00 sati u istoj dvorani Kaleidoskop.

Prije premijernog izvođenja predstave prisutnima će se obratiti predstavnici Pozorišta mladih Tuzle i Udruženja „Vive žene“ Tuzla, a nakon predstave u holu dvorane biće upriličena proslava završetka trogodišnjeg projekta i druženje sa ekipom predstave, roditeljima, zvanicama, medijima, prijateljima.Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button