Sarajevo domaćin posljednje BHEW konferencije u ovoj godini

- Kategorija: Made in BiH

Mjeseci novembar i decembar rezervisani su za realizaciju projekta “BH Engineering Weeks 20019” (Sedmice Inžinjeringa 2019).

Ovaj događaj, kojeg također organizuje i Fondacija budućnosti u BiH (BH Futures Foundation), je dosad uzeo maha u velikim gradovima poput Tuzle i Banja Luke, ali i u manjim gradovima kao što su Lukavac, Živinice, Novi Grad, Gračanica, Gradačac i Gradiška. Ove sedmice, tačnije u četvrtak 12.12., sa početkom u 10:00 i Sarajevo će biti domaćin jednog od najvećih događaja iz oblasti inžinjeringa i biznisa.

O čemu se zapravo radi, podsjetimo se ukratko izjavom koju je na jednom od ranijih konferencija za medije kazao direktor ovog projekta i glavni pokretač i organizator ovog  događaja, Zlatko Berbić:

”Pravimo dane inženjerstva, u pitanju su tri grada u Bosni i Hercegovini koji se bave inženjerskim poslovima. 14.i 15. novembra imamo program koji je orijentisan prema proizvođačima i prema ”IT” sektoru u Tuzli, 27., 28., i 29. novembra to radimo u Banjaluci i na kraju 12.12.2019 godine u Sarajevu čime ćemo zatvoriti mjesec dana inženjerstva”.

Ostalo je još par da do velikog događaja, na kojem ćete imati priliku slušati i upoznati predstavnike velikih i uspješnih kompanija u BiH i svijetu, brojne inovatore, profesore, akademike, CEO menadžere i ljude iz svijeta biznisa i različitih grana inžinjeringa, a koji će kroz plenarna predavanja i panel diskusije pričati o zanimljivim i gorućim temama koje se tiču inžinjeringa i biznisa u BiH i svijetu­.

Pridružite nam se u Domu mladih na Skenderiji u četvrtak i poslušajte šta kažu ambiciozni, entuzijastični i uspješni ljudi. Detaljan program možete pogledati ovdje, a očekuje vas mnoštvo svjetski uspješnih predavača i jako zanimljivih tema.

Sami program započet ćemo panel diskusijom na temu „Gdje smo sada i kuda idemo?“, čiji moderator je predsjednik projekta Zlatan Berbić, a govornici će biti ljudi iz vlasti i privrede.

Odmah zatim uslijedit će prvo plenarno predavanje na temu „Pametni gradovi i Umjetna inteligencija“, koje će držati Dirk Muehlenweg, Head of IoT for Government Industry Global IBM Watson IoT Center. Njegova strast je stvaranje poslovne vrijednosti za vladine klijente koje pokreće kognitivna, IoT i tehnologija oblaka(clouda) za oblasti nacionalne infrastrukture, odbrane i inteligencije, javne sigurnosti i rada policije kao i socijalnih usluga.

Nakon toga slijedi nova panel diskusija, ovaj put pod nazivom „Smart city Sarajevo“, čiji je moderator Tarik Hamzić iz Ministry of Programming Sarajevo, a panelisti su poznati i uspješni biznismeni poput Aleksandra Mastilovića, stručnog savjetnika Generalnog direktora RAK-a BiH, Marine Dimove iz UNDP BiH, Tomislava Volarića, prodekana za znanosti i međunarodnu suradnju Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti na Univerzitetu u Mostaru, te Ammara Makića, Grad Sarajevo.

Također imat ćete priliku slušati profesora Almira Badnjevića, koji je prije 5 godina pokrenuo vlastitu laboratoriju za verfikaciju medicinskih uređaja u BiH – Verlab. O postignućima profesora Almira u polju akademije i biznisa dovoljno govori fascinantna činjenica da je 2016. godine uvršten u listu „Who  is Who in the World?“ (Ko je ko u svijetu?), čime se probio među 3% svjetske populacije. Također je direktor Društva za Biološki i Medicinski Inžinjering u BiH kojeg je osnovao 2014. godine, a koje na čelu sa njim počevši od 2015. godine, svake dvije godine uspješno organizuje CMBEBiH (Conference on Medical and Biological Enginnering in BiH),  najveću konferenciju o medicinskom i biološkom inžinjeringu u regionu. Almir Badnjević će imati priliku predstaviti inovativnu ideju koja je nedavno osvojila prvo mjesto prema glasovima publike u takmičenju projekata za unapređenje grada Sarajeva na temu  “Reci ‘Ne’ zagađenju zraka i mikroorganizmima”.

Nakon profesora Almira, riječ če dobiti i njegov kolega i bivši rektor Internacionalnog Burč Univerziteta i jedan od najvećih i najpoznatijih genetičara u BiH i regionu, profesor Damir Marjanović, koji će govoriti na temu: Genetičko inžinjerstvo: Između genetičara i inžinjera.

Jedan od govornika je i Denis Kraljević, inovator, projektant plovila i dizajner. U posljednjih 15 godina jedan je od najznačajnijih europskih inovatora na području energetike, tehnike i brodogradnje. Tema njegove prezentacije je: “ Made in BiH: Prva BH jahta.”

Pored gore navedenih i istaknutih predavača, na sceni će im se pridružiti i Tatjana Vučič, izvršna direktorica Bit Alijanse, Jasmina Numanović-Stjepanović, projekt menadžerica Njemčkog centra za robotiku u Tuzli, Adnan Bosović, stručni saradnik za razvoj distributivnih elektroenergtskih objekata JP Elektroprivreda BiH i brojni drugi predavači, koji će kroz panel diskusije i vlastita predavanja učiniti ovaj događaj interesantnim.

Podsjećamo da je ulaz za studente i posjetitelje besplatan, stoga se ne dvoumite, nego nam se priključite u Sarajevu ovog četvrtka! Registrovati se možete OVDJE.

Događaj se realizuje u saradnji sa partnerima i BH Telecomom.

Kameleon i Zenski Banner1.fw

Facebook Comments