Kultura

Zoran Pavljašević: Tuzlanski olimpijci su zaslužili da o njima snimimo film










“Tuzla čudan grad – voli sport, ali vrlo brzo zaboravi svoje sportiste”, rekao je na jučerašnjoj konferenciji za medije Zoran Pavljašević, autor i reditelj filma “San o krugovima” koji će svoju premijeru imati u BKC TK, 7. decembra 2016. godine sa početkom u 19.30 sati.

Kako je Pavljašević istakao za Kameleon, u samoj pripremi filma urađena su istraživanja koja pokazuju da mlađe generacije malo znaju o impresivnoj historiji grada i tuzlanskog sporta.

Možda će Vas zanimati i:

“Mnogo ljudi ne zna da je prva Olimpijada na kojoj se pojavio neki tuzlanski sportista održana je 1976. godine u Montrealu, a to je bio Vinko Galušić, te da su prošle OI u Riju zapravo bile jedine bez ijednog sportiste iz Grada Soli”, počeo je svoju priču Pavljašević u razgovoru za naš portal, te nastavio o tome kako je sve počelo.

“Ideja je potekla sa Fakulteta za tjelesni odgoj i sport Univerziteta u Tuzli, tačnije od profesora Almira Atikovića. U tom trenutku ja nisam mnogo znao o toj temi, međutim, kada mi je pokazao spisak od 17 tuzlanskih olimpijaca shvatio sam da je u pitanju ozbiljna stvar. Tuzla je zaista fenomen – tako mala sredina dala je 17 olimpijaca koji su zaslužili da se napravi jedan film o njima”, rekao je Pavljašević.

Od Pavljaševića smo saznali da finansijski nije sve proteklo jednostavno.

“Vrlo malu smo pomoć imali od bilo koga i film je nastao na entuzijazmu malog broja ljudi. Malu pomoć pružio je Grad Tuzla, dok je ono navrijednije, same arhivske snimke, posudila RTV TK.”



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button