O ovome se malo priča, ali se, izgleda, priprema: Poskupiće sve, od hrane, prevoza i cijena goriva

O ovome se malo priča, ali se, izgleda, priprema: Poskupiće sve, od hrane, prevoza i cijena goriva


Nakon dugogodišnjih inicijativa da se smanji stopa na osnovne životne namirnice, lijekove, ortopedska pomagala i knjige, i da se uvede sistem  plaćanja PDV-a na način da se isti državi plaća tek po naplati fakture, BiH će, sve je je izvjesnije, dobiti veću stopu PDV-a.

Ekonomista Faruk Hadžić za Buku kaže  da zagovaranja koja idu u smjeru mjenjanja stope PDV-a na više neće imati pozitivne efekte, jer šta znači jednom radniku da mu se kao da nešto kroz veću platu, ako će mu se to na kraju uzeti kroz veći PDV.

“Ne treba zaboraviti da su uvedene akcize imale efekt kao da je stopa PDV-a povećana za 1% i da se ništa pozitivno nije desilo osim uzimanja novca iz džepova građana. Niti je pokrenuta cestogradnja, niti građani bolje žive. Desilo se samo još masovnije napuštanje države. Stoga, ako se želi reformisati poreski sistem, onda treba ići na smanjenje direktnih poreza i doprinosa, čime bi se povećale plate radnika, a u konačnici potrošnja. Uz istu stopu PDV-a, kako budu rasle plate, a time i potrošnja, na kraju će država više ubrati novca, tako da nema apsolutno potrebe povećati poreze na potrošnju. Treba napomenuti da je potrošnja sada već opterećena sa 27% (17% PDV i 10% akcize kada se preračunaju efekti), tako da bi ustvari trebalo smanjivati ove poreze, a ne povećavati”, mišljenja je Hadžić.

O temi PDV-a Hadžić je govorio i za portal Source.ba

Bilo je govora o tome šta bi to značilo za privredu, manja preduzeća i taj neki privatni sektor, kao i zbog čega se najavljuje novo povećanje PDV-a.

Video pogledajte OVDJE.

Izvor: BUKA

Facebook Comments