Lifestyle

Zelene površine produžuju životZelene površine trebaju biti prioritet zasađivanja u gradovima, jer mogu pomoći ljudima da žive duže.

Najveći svjetski pregled dosad je utvrdio koliko je važan urbani zeleni prostor za sprečavanje od prerane smrti.

Izgradnja što više zelenih parkova može zaštititi od rane smrti.

Možda će Vas zanimati i:

Gradovi često nemaju mnogo zelenog prostora. Zeleni prostor je također dobar za ublažavanje klime smanjenjem najvećih vrućina u gradovima i smanjuje utjecaj zagađenog zraka.

Gradovi se moraju usredotočiti na ozelenjavanje
Ggradovi koji nemaju mnogo zelenog prostora trebalo bi ga povećati – izgraditi nove parkove, posaditi što više drveća, više travnjaka, itd.

Istraživači se koriste dobi9veni rezultatima kako bi procijenili koliko gradova prijevremene smrti širom svijeta mogli spriječiti ako postignu svoje ciljeve zelenog prostora.

Osim što su zelene površine ključne za javno zdravlje i sprječavanje preuranjene smrti, važne su i za povećanje biološke raznolikosti i ublažavanje klimatskih promjena.

Ukoliko shvatate da je to dug proces da se jedan grad počne zalagati za zelenilo, a do tada svašta može da se desi, onda tamo gdje vi živite, povećajte broj zelenila, posadite što više bilja i podržite zelenilo.

Poznato je da samo gledanje u biljke smanjuje stres, što smanjuje štetni kortizol u našoj krvi. Dodir biljaka može utjecati mikrobiom na našu kožu i ojačati naš imunološki sustav. Tu je i prednost kvalitete zraka: Jedno stablo ispumpa dovoljno kisika da bi četiri osobe mogle disati. Biljke čine puno dobra.Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button