BiH

Snabdijevanje vodom u KS: Redukcije u Novom Sarajevu i Novom Gradu bit će do 2020. godine













U općini Centar neće više biti redukcije vode, ali u tri naredne godine hoće u Novom Sarajevu i Novom Gradu. Ovo je rezultat početka obnavljanja vodovodne mreže u Sarajevu, a time će biti i manje kvarova i grad bi se trebao normalno snabdijevati vodom, a cijena ostaje ista.

Ovo je obećao Kenan Đipa, izvršni direktor za vodovodni sistem Vodovoda i kanalizacije, i u razgovoru za Faktor traži još malo strpljenja građana, jer vodovodna mreža je dotrajala i desecima godina nije se ulagalo ništa u njeno obnavljanje.

– Izvorište Bačevo snabdijeva 80 posto grada vodom koja teče preko rezervoara Mojmilo, Igman i Alipašin Most, brzinom 2.500 litara u sekundi i tako stiže do 400.000 potrošača u Kantonu Sarajevo. Na ovom izvorištu nalazi se 29 bunara, a vodu iz njih vadi isto toliko pumpnih agregata na struju. Da bismo osigurali potpuno snabdijevanje Kantona, moramo kupovati vodu sa Jahorinskih vrela kako bismo dopunili rezervoare u padinskim dijelovima općine Stari Grad – ističe Đipa.

Popravka vodovodne mreže

U općinama Stari Grad i Centar, tvrdi Đipa, redukcije su prestale prije više od dva mjeseca. Redukcija ne bi trebalo biti ni ubuduće jer je urađena popravka vodovodne mreže oko rezervoara Skenderija.

– Nakon postavljanja novog cjevovoda u dužini od dva kilometra od mosta Skenderije do Vijećnice, već dva mjeseca nema redukcije vode u zoni rezervoara Skenderija, a to su naselja od Marijinog Dvora do Baščaršije. Ovaj projekt je koštao 1,1 milion maraka, a finansiralo ga je Ministarstvo komunalne privrede KS od prikupljenih sredstava za vodne naknade.

Zahvaljujući novom cjevovodu štedimo i 50 litara vode u sekundi, koju smo gubili zbog dotrajalog cjevoda. Sa uštedom 50 litara vode u sekundi, namirili smo trošak koji plaćamo Palama za kupovinu vode sa Jahorinskih vrela – pojašnjava Đipa.

Redukcije vode u općinama Novi Grad i Novo Sarajevo prestat će za tri godine, ako se zamjene popucale cijevi i priključci koji vode prema stambenim zgradama. Sada se radi na otkrivanju kvarova i tek onda će se početi popravljati vodovodna mreža.

– Tačno ćemo utvrditi u kojim ulicama treba raditi rekonstrukciju mreže. U tim ulicama postavit ćemo novi cjevovod, ali samo na mjestima gdje je oštećena mreža. Tako ćemo smanjiti gubitke vode i osigurati dovoljne količine za normalno snabdijevanje bez redukcija. To će se finansirati iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj. Radovi u ovim općinama trebali bi početi u julu 2017. godine. Tako će se potrošiti prva tranša kredita od 20 miliona maraka, kao i naredne dvije tranše kredita po 20 miliona maraka. Zbog toga je potrebno tri godine da se redukcije vode više ne ponavljaju i u općinama Novo Sarajevo i Novi Grad. Ova kreditna sredstva neće biti dovoljna, pa će Vlada KS svake godine iz budžeta izdvajati određena sredstva – veli Đipa.

Kredit kao rješenje

Sa kreditom od 60 miliona maraka riješit će se veliki problemi u snabdijevanju vodom Sarajevskog kantona.

– Obnovit ćemo oko 80 kilometara vodovodne mreže. Popravit će se rezervoari, pumpne stanice i urediti izvorišta vode u Kantonu Sarajevo. Evropska banka koja nam daje kredit zahtijeva od nas da moramo ispoštovati zadane rokove, a to znači svaka tranša od 20 miliona maraka potroši se u jednoj godini i zbog toga nam trebaju tri godine da uradimo ovaj posao u Novom Sarajevu i Novom Gradu. Poslije toga ne smijemo više zapuštati vodovodni sistem, koji se mora redovno održavati. Dok završimo ovaj trogodišnji projekat, dolazi na red neki novi koji moramo početi. To će biti posao i obaveza Vodovoda i kanalizacije. Zbog kredita neće biti povećanja cijene vode građanima – kazao je Đipa.

 

 

 

Izvor: faktor



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button