Zašto djeci treba dati da čitaju što više knjiga

Zašto djeci treba dati da čitaju što više knjiga

Zašto djeca treba da čitaju knjige? Knjige pomažu djeci da razviju osnovne jezične vještine i duboko prošire svoj vokabular – mnogo više nego bilo koji drugi medij.

Knjige su interaktivne; one zahtijevaju da djeca misle. Knjige fikcije i nefikcije proširuju našu svijest. Daju nam nove načine razmišljanja i nove ideje. One proširuju naš svemir izvan vremena i mjesta i nadahnjuju naše izvorne misli.

Razvijaju vještine kritičkog razmišljanja. Knjigu čita pojedinac. Sami odlučujete što mislite o knjizi i njenom sadržaju, a niko se ne naginje preko ramena i govori vam kako ćete razmišljati.

Knjige razvijaju i njeguju dječiju maštu, proširujući njihov svijet. Slikovnice uvode djecu u svijet umjetnosti i književnosti. Potiču dječju svijest pomažući im da vide, čuju, okuse, osjete i mirišu na zamišljenoj razini. Knjige potiču maštu, nadahnjujući kreativnost.

Omogućuju djeci da upoznaju svijet prije nego što moraju izaći u njega. Daju djeci priliku da dožive nešto u svojim zamislima prije nego im se to dogodi u stvarnom životu. Pomažu u pripremi djece za sljedeću fazu zrelosti, pri čemu se spremno pripremaju za “odrasli” svijet.

Knjige nam pomažu da shvatimo sebe, da otkrijemo ko smo. Jačaju naše samopouzdanje i pomažu nam da shvatimo zašto smo ono što jesmo. Pomažu nam da otkrijemo odakle dolazimo i pomažu nam da shvatimo gdje želimo ići. Pomažu djeci i odraslima da se otvore, pređu dalje od samo-apsorpcije i povezuju se s drugim ljudima. Knjige grade veze i proširuju našu sposobnost suosjećanja; pomažu nam da razumijemo druge. Knjige nam pomažu da postanemo suosjećajniji.

Djeca trebaju da čitaju knjige kako bi pronašla vlastiti moralni i etički kurs, kako bi od malih nogu počeli razmišljati o ispravnom i pogrešnom, dobrom i zlu. Kroz knjige djeca dobivaju veliki  broj informacija, iskustva i znanja, za razliku od mnogih elektroničkih medija. Uz pomoć knjiga djeca najbolje mogu naučiti o drugim ljudima, drugim zemljama, drugim običajima i kulturama. Historija, umjetnost, nauka, religija, priroda, matematika, tehnologija – šta god da dijete poželi može pronaći u knjigama, a knjige treba pružiti djetetu što prije moguće kako bi se kasnije razvio kao prava osoba, i u svom razvijanju da sazna šta želi biti kada poraste. Pomoći će im da shvate koji učinak sve te stvari imaju na nas i naš svijet.

Knjige su odlični pratitelji. Nikad niste usamljeni kada imate knjigu za čitanje.

 

Facebook Comments