Tuzla: Obilježena kampanja ’16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja’

- Kategorija: Tuzla

Svake godine širom svijeta, od 25. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, do 10. decembra, Međunarodnog dana ljudskih prava, provodi se kampanja ‘16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja’, koja poziva na okončanje svih oblika nasilja nad ženama i djevojčicama.

U fokusu ovogodišnje kampanje, koju organizacijom tri javna događaja u BiH pod motom #isključimostereotipe i #isključimonasilje realizira UN Women kancelarija u BiH, jeste preventivno djelovanje svih aktera u zajednici, s posebnim akcentom na propitivanje rodnih steretipa.

Nakon Banjaluke, gdje je kampanja otvorena, Tuzla je također bila na listi održavanja ove panel-diskusije.

U ovom događaju koji je održan danas 03.12.2019 godine u ”Kući plamena mira” u Tuzli panelisti su bili predstavnici Centra za socijalni rad Tuzla, Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, te organizacija civilnog društva „Romska djevojka“ i „Vive žene Tuzla“.

Jedan od učsnika u ovoj kampanji bio je Elmir Iblarić pedagog/psiholog u udruženju građanja ,,Vive žene Tuzla”

 

”Danas u Kući plamena mira učestvujem u okviru UN projekta koji se odvija povodom ‘16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja’. Budući da dolazim iz organizacija koje se bave borbom  protiv nasilja u porodici moja današnja tema je da govorim o radu sa počiniocima nasilja u porodici  koji se nalazi u okviru zakona zaštite u porodičnom nasilju u smislu zaštitnih mjera. Ono što želim jeste da iz svog ugla pokušam prikazati ono što radim”  rekao je za Radio Kameleon Elmir Ibralić.

UN women BiH i mnoge vladine i nevladine organizacije se svake godine uključuju u rad ove kampanje koja kreće 25. novembra Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, a završava se Međunarodnim danom ljudskih prava 10. decembra.

”Ove godine mi kampanju vodimo pod dva slogana jedan je #isključimostereotipe, a drugi #isključimonasilje i na taj način želimo ukazati na jedan od vrlo važnih uzroka nasilja u porodici, to su rodni stereotipi odnosno stavovi koje mi imamo u društvu, a koje je vezano za naše razumijevanje pozicija muškaraca i žena”, izjavila je Minja Damijanović- voditeljica projekta za sprječavanje nasilja nad ženama (UN women BiH).

Nasilje u Bosni i Hercegovini je veoma rasprostranjeno i veliki je društveni problem.

Istraživanje o rasprostranjenosti nasilja koje je ”OSCE” ove godine uradio govori da je 48% žena bar jednom u životu iskusilo jedan oblik nasilja.

 

 

 

 

 

 

 

Facebook Comments