Crna hronikaRegion

Ukrajina tvrdi da su ruski dronovi pali na teritoriju Rumunije













Portparol ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova izjavio je da su ruski dronovi pali i detonirali se na rumunskoj teritoriji u ponedjeljak tokom noćnog napada na ukrajinsku lučku infrastrukturu na Dunavu.

Rumunija je članica vojnog saveza NATO.

– Prema podacima ukrajinske državne granične službe, sinoć, tokom masovnog ruskog napada u blizini luke Izmail, ruski “šehidi” pali su i detonirali su se na teritorij- Rumunije – napisao je ukrajinski zvaničnik Oleg Nikolenko na Facebooku.

– Ovo je još jedna potvrda da ruski raketni teror predstavlja ogromnu prijetnju ne samo za sigurnost Ukrajine, nego i za sigurnost susjednih zemalja, uključujući zemlje članice NATO-a – rekao je on.

Nikolenko je objavio fotografiju na kojoj se vidi plamen od eksplozije na suprotnoj obali Dunava.

Izvor iz ukrajinske industrije kazao je Reutersu da su dva ruska drona pala na rumunsku stranu Dunava.

Ukrajinske luke na Dunavu, Reni i Izmail, činile su otprilike četvrtinu izvoza žitarica prije nego što je Rusija povukla iz sporazuma uz podršku UN-a i koji je omogućio siguran prolaz za izvoz ukrajinskog žita preko Crnog mora.

Dunavske luke otada su postale glavna ruta za izlazak iz Ukrajine, a žito se također šalje na baržama u rumunsku crnomorsku luku Konstanca za daljnju otpremu, prenosi Reuters.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button