Savjeti za vožnju po snijegu

- Kategorija: Tuzlanski kanton, Vrijeme

Snježno vrijeme može biti zastrašujuće i opasno za vozače i putnike. Zimske oluje, loše vrijeme i neuredni uvjeti na cesti faktor su gotovo pola milijuna nesreća i više od 2.000 smrtnih slučajeva svake prometnice svake zime.

Vozači trebaju znati sigurnosna pravila za postupanje u zimskim kriznim situacijama.

Savjeti za vrijeme vožnje u snježnim i ledenim uvjetima:

Savjeti za vožnju po hladnom vremenu
-Držite gomilu opreme za hladno vrijeme u svom automobilu, poput dodatne hrane i vode, tople odjeće, svjetiljke, strugalice za staklo, deke, lijekovi i još mnogo toga.
-Provjerite jesu li gume pravilno napuhane.
-U vozilu uvijek držite barem pola spremnika goriva.
-Nikada ne zagrijavajte vozilo u zatvorenom prostoru, poput garaže.
-Ne koristite tempomat za vožnju po bilo kojoj klizavoj površini, poput leda i snijega.

Savjeti za vožnju po snijegu
-Ostati kod kuće. Izlazite samo ako je potrebno. Čak i ako ste dobar vozač i vozite dobro po lošem vremenu, bolje je izbjegavati nepotrebne rizike.
-Vozite polako. Uvijek podesite svoju brzinu što manje jer trebate računati na slabiju vuču tokom vožnje po snijegu ili ledu.
-Ubrzavajte i usporavajte polako. Ne pokušavajte se kretati u žurbi i odvojite vrijeme da biste usporili korak. Zapamtite: na ledenim cestama treba duže vremena.
-Sljedeću udaljenost povećajte na pet do šest sekundi. Ova povećana granica sigurnosti pružit će vam potrebnu veću udaljenost kada se budete morali zaustaviti.
-Vi najbolje poznajete svoje kočnice. Bez obzira imate li dobre kočnice protiv blokiranja ili ne, ne odvajajte nogu od kočnice, i držite lagan, stalan pritisak na papučicu kočnice.
-Ne idite puno uz brdo osim ako ne morate. Primjena dodatnog gasa na cestama prekrivenim snijegom samo će vaše kotače vrtjeti i praviti udebuljenje u snijegu. Pokušajte malo inercije dati prije nego što stignete do brda i pustite da vas ta inercija nosi do vrha.

Savjeti za zimske izlete na duže relacije
-Budite spremni: Prije nego što krenete na cestu, provjerite je li vozilo ispravno.
-Provjerite vrijeme: Provjerite vrijeme na svojoj ruti i, ako je moguće, odgodite putovanje ako se očekuje loše vrijeme.
-Ostanite povezani: Prije polaska na cestu obavijestite druge i obavijestite ih o ruti, odredištu i procijenjenom vremenu dolaska.

Ako se zaglavite u snijegu:
-Ostanite uz vozilo: vaše vozilo nudi privremeno utočište i spasiocima olakšava vašu lokaciju. Ne pokušavajte hodati u jakoj oluji. Lako je izgubiti vid svog vozila uslijed puhanja snijega i izgubiti se.
-Nemojte se pretjerano opterećivati: Kad otkopavate svoje vozilo, slušajte svoje tijelo i zaustavite se ako postanete umorni.
-Budite vidljivi: Vežite neku tkaninu ili bilo što da posjedujete a da ima jarke boje i postavite to na antenu svog vozila kako bi signalizirali.
-Pročišćavanje izduvne cijevi: Pazite da ispušna cijev nije začepljena snijegom, ledom ili blatom. Blokirana ispušna cijev može prouzrokovati da smrtonosni gas ugljični monoksid curi u putnički prostor vozila dok motor radi.
-Utoplite se: Koristite sve što je na raspolaganju kako biste izolirali tijelo od hladnoće. To može uključivati ​​podne prostirke, novine ili papirne mape.
-Štedite gorivo: Ako je moguće, pokrenite samo motor i grijač dovoljno dugo dok ne uklonite hladnoću.

Slične objave

Facebook Comments