Svijet

PEDOFILSKI SKANDAL U CRKVI: “Kada me silovao, onesvijestio sam se” (VIDEO)
Dvojica muškaraca,  koji su kao dječaci poslani u katoličke škole gdje su ih zlostavljali svećenici koji su im trebali biti učitelji i zaštitnici, odlučili su o svemu što su prošli progovoriti za CNN.

George Stein i Joey Piscitelli razotkrili su kako je njihovo zlostavljanje Crkva zataškavala više od pola stoljeća. CNN je njihov slučaj istraživao godinu dana i otkrio da je red salezijanaca Don Bosca štitio svećenike zlostavljače. Na užas oštećenih učenika svećenike zlostavljače selili su iz škole u školu, a žrtvama zlostavljanja pod prijetnjom i prisilom naređeno je da o svemu šute.

Sjedio je na klupi i masturbirao

U više slučajeva čelnici salezijanskog reda zataškavali su slučajeve zlostavljanja, ne samo od policije, već i od ostatka Katoličke crkve. Hijerarhija crkvenih redova psoložena je tako da većina njih ima svoju autonomiju u odnosu na ostatak crkvene hijerarhije što im je omogućavalo uspješno prikrivanje zlostavljanja.

Prva žrtva, George Stein, najstariji od osmero djece, mislio je da će postati svećenik. Imao je 13 kada je 1958. upisao Don Bosco Koledž, kasnije preimenovan u Salezijansku srednju školu u Richmondu, u Kaliforniji. Tamo je upoznao svog zlostavljača, brata Bernarda Dabbenea.

Njegov košmar počeo je kada je imao 15 godina. Jednog dana, kao i uvijek, brat Bernard ga je pozvao sebi kako bi mu zadao dnevne zadatke.

“Kada sam došao, bilo mi je čudno jer smo bili samo nas dvojica. Odjednom me zagrlio i poljubio što nisam očekivao”, pripovijeda CNN-u Stein.

Nekako se uspio izvući iz svećenikova zagrljaja, a incident je prijavio Dabbaneovom nadređenom u vrijeme kada je posjetio školu. Dabbene je nakon toga premješten, a Stein je bio sretan jer je zlostavljanje završeno. No, Dabenne, sada kao Otac Dabenne se uskoro vrtio u školu, a 70-ih je bio čak i njen ravnatelj.

Joey Piscitelli je pohađao školu u to vrijeme. Njegov zlostavljač nije vio Dabbenne, već njegov zamjenik, otac Stephen Whelan.

“Kada sam došao u školu, bio sam kržljavac i najmanja osoba na klasi. Imao sam svega 36 kilograma. Zamjenik ravnatelja odmah se sprijateljio sa mnom”, prisjeća se Piscitelli te dodaje da je zlostavljanje počelo nakon što ga je pozvao da se priključi Klubu salezijanskih dječaka u kampusu.

“Plivali smo u bazenu, a on je sjedio na klupi. Rekao mi je da mu dobacim loptu što sam i napravio. Potom sam mu rekao ‘red je na vas’, no kada sam se okrenuo, vidio sam ga kako masturbira. Pocrvenio sam, počeo se znojiti. Potpuno sam se smrznuo. Nisam znao što da učinim, a on mi je rekao, ‘nastavi s igrom, želim te promatrati’. Pomoć sam potražio kod vođe Kluba, Brata Sala, no on je samo stajao i sve promatrao. Nije ništa učinio”, prisjeća se stravičnih detalja Piscitelli.

Šutnja i zataškavanje

I brat Sal, Salvatore Billante kasnije je osuđen za zlostavljanje djece 1989. i dobio osam godina zatvora. Odslužio je četiri u ušao u registae seksualnih prijestupnika. Kasnije, 2002. sudilo mu se zbog 181 napada na djecu između 1972. i 1978. Napustio je salezijance i umro 2016.

Nakon incidenta na bazenu, Piscitelli kaže da se situacija pogoršala.

“Jednog me dana prignječio na stubama i naredio mi da se popnem. Odvukao me u sobu i napao. Silovao me, a ja sam se onesvijestio dok se to događalo. Ne sjećam se kako sam stigao kući, no donje rublje mi je bilo krvavo pa sam otišao u dvorište, skinuo ga, omotao u kamen i bacio preko ograde kako bih se riješio dokaza”; kazao je CNN-u Piscitelli te dodao da mu je zlostavljač počeo prijetiti nakon što je školskom savjetniku kazao što se dogodilo.

“Kazao je da će me izbaciti iz škole i otpustiti moju majku iz kantine u kojoj je radila. Molio sam ga da to ne učini jer smo bili siromašni. Ispričao sam mu se, a on je urlao ‘nitko ti neće vjerovati jer sam ja svećenik”, ispričao je užasne detalje Piscitelli kojega je nakon svega napao i istukao još jedan salezijanac. Dok ga je tukao, kazao mu ej da to čini jer je ima ‘dugačak jezik’.

Inače, salezijanac koji ga je istukao i tako mu poručio da o svemu šuti još uvijek je član reda i nikad mu se nije sudilo zbog upletenosti u zločine.

Nakon što je maturirao 1973. zarekao se da će razotkriti salezijance. U 2006. dobio je protiv njih civilnu parnicu i naknadu od 600.000 dolara za pretrpljene duševne boli. Međutim, od zlostavljanja se nikada nije u potpunosti opravio. Kaže da mu se do danas nitko iz reda nije ispričao za sve što je propatio, sve do CNN-ove istrage kada su shvatili da će sve biti objavljeno pa su mu uručili ‘neiskrenu, formalnu ispriku’, kako ju je nazvao.

Zlostavljač Dabenne za to se vrijeme nesmetano uspinjao hijerarhijom reda, sve dok 2000. u San Franciscu nije ulovljen u svom automobilu, spuštenih hlača sa 17-godišnjim dječakom. Nakon tog incidenta, čelnici kalifornijskih salezijanaca solidarizirali su se s optuženim svećenikom diskreditirajući žrtvu.

Patrick Wall koji desetljećima istražuje slučajeve pedofilije u crkvi, kaže da je to uobičajeno u svim crkvenim redovima. Nakon incidenta, Dabenne je poslan na rad u salezijanski arhiv, a na toj je poziciji ostao sve do svoje smrti 2010.

Iz salezijanskog reda o ovim su incidentima odbili govoriti za CNN, već su poslali izjavu u kojoj osuđuju seksualno zlostavljanje djece. Usprkos tome, neki salezijanci optuženi za seksualno zapostavljanje još uvijek su članovi reda.

Inače, red salezijanca don Bosca osnovao je istoimeni talijanski svećenik sredinom 18. stoljeća kako bi pomagao djeci i mladima, osobito onima slabijeg imovinskog statusa.

Izvor: jutarnji.hr


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button