Koje povrće ne biste trebali držati u frižideru

Koje povrće ne biste trebali držati u frižideru


Ovisno o vrsti hrane, možete ju čuvati u frižideru, zamrzivaču, špajzu, na policama. Pri spremanju hrane važno je sačuvati hranu tako da za kasnije može biti svježa za jelo i kuhanje.

Neku hranu je potrebno čuvati u frižideru kako bi se spriječio rast bakterija na njoj, poput hrane s rokom trajanja, kuhane hrane i gotove hrane poput deserta i kuhanog mesa.

Što se tiče voća i povrća, hladne temperature zapravo mogu ga oštetiti.

Jedan od najboljih načina zdrave prehrane jest jesti što više voća i povrća. Jedna od najgorih stvari kod kupovine svježeg voća i povrća je gledanje kako loše prolaze u ladici s srugim proizvodima i bacanje istih. Niko ne želi svoju hranu i novac baciti u smeće. Da do toga ne bi došlo, ključ je osigurati svoje voće i povrće da ga čuvate na pravi način kako biste bili svježi. Frižider nije uvijek odgovor, za pohranu svih vaših proizvoda,

Evo 5 vrsta povrća koje ne biste trebali držati u frižideru:

1. Krastavci
Većina ljudi čuva svoje krastavce u frižideru, teško je povjerovati u to, ali hladna temperatura zapravo oštećuje krastavce. Najbolja temperatura za krastavce zapravo je između 10-15 sepeni celzijusa. Temperatura nešto hladnija od sobne. Krastavci su osjetljivi na hladnoću, a frižider može ubrzati njegovo propadanje i uzrokovati da dijelovi krastavca postanu vodenasti. Krastavci također vrlo osjetljivi na gas eten, prirodni gas koji neke voćke ispuštaju. Čuvajte ih odvojeno od zrelih banana ili dinja kako biste bili što što duže svježiji.

2. Paradajz
Ako ste ikad uzgajali rparadajz, onda znate da oni vole toplinu i mrze hladnoću. Ispada da čak i nakon što su izvađeni iz loze, još uvijek drže odbojnost prema hladnoći. Frižider nije idealno mjesto za spremanje paradajza. Biće dobar dalje za kuhanje, ali ne najbolje za svježe jelo, kao naprimjer za salatu.

3. Svježe bilje
Svježe bilje poput bosiljka, peršina i kilantro zapravo ne pripada frižideru. Produljeno vrijeme u hladnom okruženju poput frižidera uzrokuje da oni prerano pocrne. Svježe začinsko bilje najbolje je kada ga čuvate na policma i tretirate kao svježe rezano cvijeće. Svježa hrpa bosiljka može se čuvati u šalici vode (mijenjati je svaki dan-dva) dalje od izravne sunčeve svjetlosti. Lagano ga pokrivajte plastičnom vrećicom kako bi mu pomogla da zadrži vlagu (ali osigurajte da vrećica ima otvor kako bi mogla unijeti malo svježeg zraka).

4. Krompir 
Krompir voli hladne, ali ne sad phladne temperature koje dolaze iz frižidera. Najbolje im je na oko 5 do 7 stepeni celzijusa. Što je otprilike desetak stepeni toplije od prosječnog frižidera. Većina ljudi nema podrum (hladno, tamno mjesto za pohranu korijenskog povrća poput krumpira), pa je najbolje ga čuvati u papirnoj vrećici na hladnom mjestu (poput špajza). Zašto papir? Više je prozračno od plastike pa se krumpir neće podložiti truljenju tako lako. A zašto ne i frižider? Čuvanjem krumpira na hladnim temperaturama brže se pretvara u škrob, što može utjecati na okus, teksturu i način kuhanja.

5. Luk
Luk ne izlazi iz zemlje s svilenim, zaštitnim papirom. Da bi razvili i zadržali taj suhi vanjski sloj, potrebno ih je “izliječiti” i čuvati u suhom okruženju poput špajza, koji nije vlažan kao hladnjak. Također, zbog nedostatka cirkulacije zraka luk će se pokvariti, kao i njegovo skladištenje u blizini krumpira, koji daju vlagu i gas koji mogu brzo dovesti do kvarenja luka. Čuvajte luk na hladnom, suhom, tamnom i dobro prozračenom mjestu. SvjeLuk od svjetlosti može postati gorak.

Poenta čuvanja ovih proizvoda poboljšati će njihovu kvalitetu i rok trajanja. Vrijedno je spomenuti da neki proizvodi, poput avokada i koštica voća, mogu ostati na policama da sazriju i potom biti premješteni u hladnjak da usporite proces starenja. T

Facebook Comments