Koliko puta dnevno i koliko dugo treba prati zube?

- Kategorija: Zdravlje, Zdravlje

Pranje zuba smatra se jednom od najvažnijih stvari koju morate činiti za zdravije zube. Ako se brinete hoćete li održati dobru oralnu higijenu, možda se pitate koliko dugo treba da perete zube za postizanje najboljih rezultata, jer želite biti sigurni da ste dovoljno očistili zube.

Koliko puta dnevno je dovoljno prati zube?

Većina stomatologa vjeruje da biste trebali prati zube barem dva puta dnevno – jednom ujutro i jednom navečer. Ovo je važno jer tijekom noći stvaranje plaka uglavnom nije poremećeno. Pranje zuba nakon svakog obroka također podržavaju mnogi stomatolozi.

Četkanje unutar 30 minuta nakon jela može usporiti bakterijsku kolonizaciju zuba. Bakterije uživaju u česticama hrane, osobito šećera, oslobađajući nusproizvode koji uzrokuju propadanje zuba.

Kad perete zube pomažete uklanjanju hrane i plaka – ljepljivog bijelog filma koji se formira na zubima i sadrži bakterije. Nakon što pojedete obrok ili međuobrok koji sadrži šećer, bakterije u plaku stvaraju kiseline koje napadaju zubnu caklinu.

Na kraju kiselina može razgraditi zubnu caklinu, uzrokujući karijes. Plak koji se ne uklanja može se ukotrljati i na zubni kamen, što otežava održavanje čistih zuba. Nakupljanje zubnog kamena na vašim desnama dovodi do upale koja uzrokuje bolest desni.

U odabiru vremena kada oprati zube, razmislite i o prehrani. Ako ste pojeli kiselu hranu ili piće, izbjegavajte četkanje zuba odmah. Te kiseline slabe zubnu caklinu, a četkanjem prerano mogu se ukloniti te cakline.

Ako imate artritis ili imate poteškoće s držanjem četkice za zube, razmislite o kupnji električne četkice za zube. Pokazalo se da uklanjaju plak bolje nego ručne četkice za zube.

Osim pranja zuba, da bi ste očuvali svoje zube zdravijim, učinite sljedeće:

  • Čistite zube koncem na dnevnoj bazi.
  • Koristite sredstvo za ispiranje usta nakon pranja zubaja.
  • Pijte puno vode.
  • Jedite zdravu prehranu i ograničite slatku hranu i piće.
  • Izbjegavajte grickalice.
  • Zamijenite četkicu za zube svaka tri do četiri mjeseca ili ranije ukoliko vidite da se četkica “istrošila”, “rascvjetala”.
  • Zakažite redovite preglede zuba.

Mnogi stomatolozi se slažu da pravilno četkanje traje najmanje dvije najviše tri minute. Jedna i pol minuta i na gornjim i na donjim zubima. Većina ljudi ne dolazi ni blizu četkanju dvije minute, a kamoli tri. Tri minute mogu se činiti dugotrajno – posebno za mališane. Preporučuje se korištenje tajmera kako bi pranje zuba bilo malo zabavnije, dok se ne uhodate u rutinu. Postoje i elektronske četkice za zube koje imaju self-time da vam pomognu da se vratite na pravi put.

  • PODIJELI ČLANAK SA PRIJATELJIMA:

Slične objave

Facebook Comments