ICEI 2019. Tuzla: Sjajne naučne i plenarne panel sesije, eminentni predavači, relevantne teme

- Kategorija: Istaknuto

Ekonomski fakultet Univerziteta u Tuzli, u saradnji sa pet fakulteta iz zemalja regiona (Crna Gora, Hrvatska, Sjeverna Makedonija, Slovenija i Srbija), organizuje, u akademskom svijetu visoko etabliranu, Internacionalnu naučnu konferenciju „Ekonomija integracija“, poznatiju pod akronimom ICEI.

Centralna tema, šeste po redu, Konferencije je „(E)migracije i konkurentnost zemalja Jugoistočne Evrope“, a održat će se u periodu 05-07.12.2019. godine u Tuzli. 

Danas je tim povodom na Ekonomskom fakultetu održana konferencija za medije na kojoj se govorilo o značaju teme za bh. društvo, benefitima za studente, ali i samom programskom sadržaju.

“Najznačajniji dio konferencije je svakako njen naučni dio, koji će biti realiziran kroz paralelne naučne sesije. Te sesije će se odvijati i 06. i 07. decembra. Ono što smo mi realizirali 2015., ponovili 2017., uložit ćemo maksimalan napor i trud da se to dogodi i ove godine, jeste indeksacija zbornika radova visokocitatnoj bazi podataka “Web of science”. Možemo slobodno reći da je odaziv autora i ove godine bio na zavidnom nivou, s obzirom na to da smo zaprimili preko 60 apstrakata, a da smo u konačnici prihvatili 52 rada.”, kazala je prof.dr.sc. Emira Kozarević, predsjednica organizacionog odbora konferencije i redovna profesorica na Ekonomskom fakultetu u Tuzli.

Kako je istakla, autori dolaze iz velikog broja zemalja, ne samo iz BiH i zemalja koorganizatora, već i iz Italije, Ukrajine, Poljske, Kanade, Bahreina, SAD itd. Autori će tematizirati širok spektar tema koje se mogu podvesti pod “(E)migracije i konkurentnost”.

“Program konferencije je dizajniran prema savremenim trendovima i izazovima ekonomske znanosti i bit će realiziran kroz svojih pet cjelina. Prve dvije cjeline su dvije naučne sesije koje su i centralni dio same konferencije. Pored ove dvije sesije imamo i naučnu sesiju, na što smo posebno ponosni. Imamo isto tako sesiju koja se odnosi na Biznis forum koji se realizuje u ukupno pet sesija u okviru kojih će posebno biti tematizirana tema”Potencijali dijaspore za lokalni ekonomski razvoj”, zatim “Konkurentnost i poslovno okruženje bh. ekonomije”, “(E)migracije i uticaj na konkurentnost poslovne kompanije u zemljama Jugoistočne Evrope”, “Upravljanje ljudskim resursima u bankama budućnosti”, “Uloga sektora u osiguranju i unapređenju konkurentnosti privrede” i slično.”, pojasnio je prof.dr.sc. Bahrija Umihanić, predsjednik programskog odbora konferencije i redovni profesor na Ekonomskom fakultetu u Tuzli.

Poseban značaj za studente

Poseban doprinos ove konferencije bit će u organizovanju Biznis foruma, na kojem se očekuje prisustvo predstavnika velikog broja respektabilnih privrednih subjekata, finansijskih institucija, vladinih agencija i ministarstava, UNDP i IOM u BiH i mnogih drugih.

“Na centralnoj plenarnoj sesiji govorit će vodeći predstavnici akademske zajednice iz oblasti migracija i konkurentnosti. Na konferenciji će govoriti četiri uvažena profesora: emeritus prof. dr Hasan Hanić, predsjednik i profesor emeritus na Univerzitetu Union u Beogradu, emeritus prof.dr.sc. Slavica Singer sa Ekonomskog fakulteta u Osijeku, emeritus prof. dr Anto Domazet sa Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, te prof.dr. Nermin Oruč iz direktor Centra za razvojne evaluacije i društvena naučna istraživanja i koordinator Mreže za emigracije Zapadnog Balkana.”, rekla je prof. dr. sci. Meldina Kokorović Jukan, dekanica Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

Prema njenim riječima, očekivanja od ove plenarne sesije su da kroz razmjenu ideja i iskustava, a kroz kritička promišljanja ovi eminentni govornici odgovore na ključna pitanja i izazove ekonomske nauke, a koji su vezani za domen emigracija sa jedne strane i fenomen konkurentnosti s druge strane.

Na konferenciji ICEI 2019 bit će organizovana specijalna sesija „Kako danas napisati doktorsku disertaciju“, na kojoj će učestvovati visokoreferentni mentori i doktoranti, a što će biti od interesa ne samo studentima trećeg ciklusa studija na ekonomskim fakultetima, već i na drugim studijskim programima i svim akademskim djelatnicima i istraživačima.

“Cilj specijalne sesije jeste da se kroz diskusiju, razmjenu ideja i iskustava panelista, te uz aktivno učešće publike, pokušaju dati odgovori na neka od ključnih pitanja koja prate ovaj kompleksan proces doktorskog obrazovanja. Panelisti na ovoj sesiji su dr.sci. Adisa Delić, redovna profesorica na Ekonomskom fakultetu u Tuzli, dr.sci. Selma Kadić-Maglajlić, vanredna profesorica Copenhagen Business School u Danskoj i dr.sci. Sunčica Oberman Peterka, redovna profesorica Sveučilište J.J. Strossmayera u Osijeku.”, rekla je prof.dr. sci. Jasmina Okičić, vanredna profesorica na Ekonomskom fakultetu u Tuzli.

Studenti će također dati svoj doprinos realizaciji ICEI 2019 konferencije kroz organizovanje posebne studentske sesije “Put uspjeha”.

“Prvi dan konferencije imat ćemo dva govornika: Marko Ljubković iz Beograda i Sabiha Kahrimanović. Oni će govoriti o tome kako pokrenuti vlastiti biznis i sa čime su se oni suočavali prilikom pokretanja vlastitog biznisa. Drugi dan konferencije organizovat ćemo radionicu pod nazivom “Digitalni marketing” na kojoj će svi prisutni imati priliku da nauče osnove digitalnog marketinga.”, dodale je Amina Hadžić, studentica Ekonomskog fakulteta.

Link za više informacija i registracije: www.icei.ba

 

Kameleon i Zenski Banner1.fw

Facebook Comments