Automafija ima novi trend: Kradu samo jedan dio iz auta, treba im manje od minut (VIDEO)

- in Automobili, U fokusu

Veliku Britaniju zahvatio je neobičan trend – automafijaši kradu katalizatore iz automobila, piše Daily mail.

Na prvu zvuči neobično, ali žrtve objašnjavaju da se radi o veoma lukavom planu kriminalaca. Shashi Fernando bio je prisiljen prodati Toyotu Prius jer su mu lopovi u dvije sedmice ukrali dva katalizatora. Razlog je jednostavan, krađa traje svega nekoliko sekundi, a jedan katalizator košta oko 1.300 KM.

Prvi put, ukrali su mu katalizator ispred kuće dok je spavao, ali drugi put možda najbolje opisuje koliko se radi o laganoj “operaciji”. Tad su mu ukrali ovaj skupocjeni dio dok je izašao da kupi hranu u lokalnom fast-foodu.

“Kad sam ušao u vozilo i upalio ga, počelo je “brundati” na čudan način, odmah sam znao o čemu se radi”, kazao je.

Katalizatori su izuzetno skupi u hibridnim automobilima, zato ih lopovi ciljaju. Naime, u “hibridima” katalizatori sadrže više plemenitih metala kako bi manje korozirali.

Tako lopovi kapitaliziraju na rastućim cijenama plemenitih metala – platine, paladija i rodija. Količina ovih metala u katalizatoru je mala, ali cijena im je izuzetno visoka.

Kad se uzme u obzir da ih mogu prodati za minimalno 300 KM po komadu na otpadima, a dnevno ih mogu ukrasti i preko deset, zarada je visoka.

Kamere su snimile jednu od ovih operacija, i to usred saobraćaja, a u nastavku pogledajte koliko lako lopovi kradu.

Izvor: fokus.ba

Facebook Comments