OTKRIVENI ŠOKANTNI PODACI O TUTANKAMONU: SMRT NAJPOZNATIJEG DJEČAKA FARAONA TEK SADA POSTALA MISTERIJA!

- Kategorija: društvo

Smrt istaknutog egipatskog vladara tinejdžera izaziva radoznalost otkad je otkriven njegov grob prije gotovo 100 godina, a arheolozi su nedavno uočili sumnjive povrede na njegovom tijelu. I dalje ostaje nejasno da li su imale ikakve veze sa njegovom smrću ili su nastale nakon smrti.

U novom dokumentarcu koji je emitovan na Kanalu 5, historičar Den Snou, vodio je tim koji je započeo još jednu misiju ispitivanja legendarnog Tutankamonovog groba.

U jednom posebnom dijelu Snou kaže da je grobnica “prilično traljava” s obzirom na veličinu i kvalitet počivališta egipatskog vladara. Nastavio je da se bavi problemom nedovršenih slika unutar grobnica, i naglasio je koliko je grobnica mala za razliku od ostalih grobnica faraona.

Istraživač dalje razrađuje način na koji lično vidi razlog za to, tvrdeći da neki “sumnjivi” elementi ukazuju na činjenicu da je mogao da postoji dobar razlog za to.

  • Mislim da izgleda kao da je bio sahranjen u žurbi – objasnio je.
  • Mislim da je njegov premijer, nazovimo ga tako, momak zvan Aj, htio da ga skloni i sahrani kako bi mogao da preuzme vlast – dodao je Snov dodajući da je poslije njegove smrti “bilo nekoliko zavrzlama” jer ta grobnica ne izgleda dovoljno veliko.

Nekoliko sedmica ranije, egipatski arheolog Zahi Havas rekao je medijima da izgleda da je Tutankamon imao povredu na licu poslije nesreće u kočiji, isključujući tvrdnje da je kralj ubijen. Međutim, primijetio je i čudnu veličinu grobnice koja je, čini se, mnogo manja od svih ostalih kraljevskih grobnica.

Smrt egipatskog kralja dječaka bila je obavijena misterijom još od kada je pronađeno mjesto sahrane – pozlaćeni sarkofag, a na njegovom tijelu primjećene su brojne povrede. Na kraju je presudilo da su nastale poslije njegove smrti.

Britanski arheolog Hauard Karter pronašao je netaknutu grobnicu kralja 18. dinastije, koji je vlast preuzeo u dobi od 10 godina, u Dolini kraljeva u Luksoru 1922. U tom nalazu se nalazilo 5.000 neprocjenjivih artefakata, uključujući i sarkofag.

Izvor:Hayat.ba

Facebook Comments