Promo

SAVRŠENA FOTOGRAFIJA: Evo kako da pravite bolje fotke telefonom
Kamere na telefonima i dalje ne mogu da se takmiče s profesionalnim aparatima koje koriste eksperti u fotografiji. Međutim, funkcionalnosti, pa i sam hardver koji se integriše u mobilne uređaje postaju sve bolji, te samim tim nude i veći spektar mogućnosti svima koji žele da proizvedu nešto bolje fotografije.

Međutim, ukoliko ne znate kako da podesite opcije u samoj aplikaciji, nećete moći da proizvedete savršene slike. Zato, evo nekoliko savjeta od čega da počnete.

Pravite selfije u sjenci

Bilo da ste nekome dali telefon da vas slika ili da želite sami da napravite selfi, ako želite da dobijete kvalitetnu portretnu fotografiju, prije svega uradite sljedeće: pomjerite se u senku.

Ovaj postupak će izbalansirati svjetlosti napraviti kvalitetniji kontrast kako biste dobili što bolji rezultat na kraju.

Ne samo što vaše lice neće biti previše osvjetljeno, već ćete izbjeći i mrštenje, kao i druge nuspojave kojih ima ukoliko stojite na direktnom svjetlu.

Nakon što napravite fotografiju, ukoliko ste bili u sjenci, njena obrada će zahtjevati mnogo manje truda.

Manuelno podesite svjetlost

Rijetko koji telefon ima tako dobro definisanu kameru koja može da prepozna odakle dolazi svjetlost i šta je potrebno fokusirati.

Zato je nekada neophodno da to uradite ručno, a to je mnogo lakše nego što mislite. Dovoljno je da dodirnete ekran i videćete promjenu u osvjetljenosti.

Takođe, na većini telefona, prilikom ovog dodira ciljanog objekta, pojaviće vam se skala koju možete da pomjerate kako biste došli do željenog rezultata.

Uključite aplikaciju za fotografisanje i isprobajte i sami da vidite šta će da se dešava.

Podesite balans bijelog

White balance je opcija koju ćete pronaći u aplikacijama za kameru na mnogim telefonima. Ovdje se radi o podešavanju u odnosu na bijelu boju, koja bi trebalo da bude što realnija. Kako da to uradite? Uzmite bijeli papir, stavite ga pred kameru i podešavajte balans dok boja papira ne izgleda kao u prirodi.

Kod mnogih telefona je moguće ovo obaviti automatski, ali preporučljivo je da se poigravate i uvidite razlike u rezultatu.

Naučite prečice

Koliko često vam se dešava da želite hitno nešto da slikate ili snimite, ali telefon ne reaguje na otključavanje, otisak prsta ili šifru?

Dok unesete sve što je neophodno, u brzini možete i da pogrešite, ali zato je važno da u ovakvim situacijama imate prečicu koju možete da iskoristite. Na primjer, na Guglovim telefonima, dvostrukim pritiskom dugmeta za paljenje aktiviraćete kameru.

Na iPhone uređajima dovoljno je da prevučete ekran nadole i pritisnete dugme za kameru.

Svakako ćete jednostavno pronaći gdje je ova opcija na vašem telefonu, a ukoliko vam se ona ne svidi, možete i sami da dodjelite komandu koja vam više ide „pod ruku”.

Očistite kameru

Iako ovo možda zvuči kao nešto što se podrazumjeva, zapravo rijetko ko ima naviku da zaista obriše sočivo kamere. Ono se može zaprljati ukoliko stoji na prljavom stolu, zatim od vaših prstiju koji sadrže prirodne masnoće, a i od statičke prašine koju vrlo lako možete pokupiti bilo gdje.

Zato s vremena na vrijeme uzmite maramicu i dobro prebrišite kameru. Ne zaboravite ni prednje sočivo, koje uglavnom stoji naslonjeno na vaše uho prilikom razgovora.

Naučite kako

Da biste mogli da kreirate dobre fotografije, a još važnije da biste znali kako da ih plasirate, neophodna su vam znanja vezana za multimediju. Njih nećete steći na kratkim kursevima od po nekoliko mjeseci, već posvetite barem godinu dana profesionalnom usavršavanju u domenu produkcije i postprodukcije slika, kako biste došli do rezultata kakve zaista želite.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button