LifestyleU fokusu

Počinje treća inkluzivna modna revija “Inspiracija BiH” koju urganizuje Udruženje “Dajte nam šansu”
Udruženje “Dajte nam šansu” organizira Modnu reviju “Inspiracija Bosne i Hercegovine“,  koja će se održati 20. novembra, s početkom u 18:00 sati, u trajanju od dva sata. Projekat je napravljen da inspirira, ohrabri i ojača samopouzdanje porodicama kako bi sigurnije koračali naprijed u budućnost. Revija je nastala povodom toga da se pruži podrška porodicama koje imaju člana porodice sa poteškoćama u razvoju.

Udruženje Dajte nam šansu uspješno je realizovalo do sada dvije iste modne revije 2014. i 2018. godine, u suradnji sa Centrom za kulturu Kantona Sarajevo, a od sutra počinje treća modna revija.

Danas priliku razgovarati sa predsjednicom Udruženja “Dajte nam šansu”, povodom sutrašnjeg događaja koji će biti održan u Gradskoj vijećnici u Sarajevu.

Zbog čega je ova revija posebna? 

Ovo je treća modna revija u organizaciji Udruženja Dajte nam šansu, a to je uvod u 3.decembar kao međunarodni dan osoba sa invaliditetom, ali vrlo svjesno smo to napravili puno ranije, iz razloga jer 3.decembra ne možemo pričati o ovoj populaciji nego te priče trebaju biti zastupljene svaki dan. Ono što je suština modne revije, zašto je posebna, zato što su modeli modne revije zapravo porodice koje imaju člana sa poteškoćama u razvoju, roditelji, njihova braća i sestre, i sama djeca ili osobe sa poteškoćama u razvoju. Na reviji će se nositi kreacije pet poznatih modnih kreatora. To će nositi ljudi koji su hrabri i žele pokazati da mogu i da jesu lijepi i hrabri i tako da inspirišu sve one koji dođu. Inspirišu iz jednog razloga što se ove porodice bore možda sa najtežim problemom, a to je prihvatanje realnosti da je njihovo dijete drugačije u odnosu na ono što svaki roditelj očekuje, ali da uzdignute glave hodaju naprijed da se ne boje svoje budućnosti koja ih čeka. Poruka je, da postoje porodice koje su inspiracija i trebaju biti inspiracija društvu Bosne i Hercegovine, jer su u nečemu što je bolno, izvukli nešto što može biti pozitivno za cijelo građanstvo.

Koliko je za društvo važno da učestvuje u ovakvim segmentima podizanja svijesti?

Modna revija jeste napravljena s ciljem podizanja svijesti, da se ublaži stigma i predrasude o drugačijem. Da pokažemo da biti roditelj djeteta sa poteškoćama u razvoju ili biti brat ili sestra, nije nikakva razlika u odnosu na tipične roditelje. Itekako društvo treba i mora omogućiti i ovim porodicama da jednako učestvuju u svim segmentima društvenog života pa tako evo i ovo.

Da li je potrebno našem društvu više ovakvih akcija podizanja svjesnosti?

Mislim da da, Ovo je jedan od načina da dostojanstveno lobiramo, ukazujemo na postojanje marginalizirane skupine društva i jedan od načina da kažemo ono što većina, i od vlasti i od šire javnosti građanstva veže za to da ova populacija samo traži pomoć odnosno novac. Sutra želimo pokazati na dostojanstven način da se ne trebamo vezati za takve priče nego da potpuno imamo pravo na kvalitetan život kao i svaki drugi građanin.

Da li postoji šansa da ova revija postane anualan događaj? 

To će biti naravno postati godišnja tradicija Udruženja “Dajte nam šansu” sa istim nazivom “Inspiracija Bosne i Hercegovine”, jer je to nešto što daje mogućnost programa da bude različit, a da inspirišemo. Zapravo to jeste cilj. Također na modnoj pisti će se uz roditelje, odnosno porodice djece sa poteškoćama pojaviti i javne ličnosti.  To su javne ličnosti iz svijeta sporta, svijeta kulture, svijeta novinarstva, jer su oni imali svoju inspiraciju i danas su tu gdje jesu, ali porodice imaju svoju inspiraciju a to su djeca i to je borba za dignitet tih porodica. Ovo nije pista da se vidi samo ljepota i glamuroznost, nego to je način da pokažemo da je to pista kojom mi želimo da hodamo, a to je dignitet svakog člana porodice koji ima osobu sa poteškoćama u razvoju u svojoj porodici.

Da li već zapažate rezultate od prethodnih modnih revija da su već osnažile porodice koje imaju dijete sa poteškoćama u razvoju?

Sasvim sigurno da jesu osnažile. Svake aktivnosti koje Udruženje “Dajte nam šansu” pravi, radi na tome da osnaži porodicu u budućnosti koja je pred njom. Nama je u fokusu porodica, jer osnažiti dijete, a zanemariti roditelje koji su jedini i siguran oslonac od samog početka pa do kraja života osobama koje trebaju podršku, ne možemo.  Upravo naša filozofija je promijenila stav većinskog društva, a to je da je fokus prvenstveno na roditeljima, odnosno na porodici, jer je porodica temelj društva. Imati jaku, zdravu i funkcionalnu porodicu je preduvjet i uvjet da se dijete može maksimalno razvijati u pozitivnom smislu. Svaka ova modna revija učinila je da ojača samopouzdanje roditelja. To je ono što između ostalog nedostaje roditeljima, jer njihov život se svodi samo na borbu za njihovo dijete, a njihov indentitet potpuno nestaje. Tako živjeti može se samo do određenog vremena, ali sasvim sigurno voditi kvalitetan život sa takvom filozofijom života je prosto nemoguće. Iz tog razloga sutra nas eto očekuje 28 modela, 28 roditelja  plus njihova djeca, što znači da ćemo nakon modne revije imati oko 30 porodica koje će biti još jače i koje će sasvim sigurno još hrabrije koračati naprijed u budućnost i boriti za ono što se Udruženje “Dajte nam šansu” bori, a to je prepoznavanje porodica koji imaju člana sa poteškoćama u razvoju.

Modnu reviju otvoriti će muzički nastup violinistice Lejle Piljević, a zatim slijedi prvi krug modne revije kada će scenom prošetati majke s javnim ličnostima, nakon čega slijedi revijalni program. Dođite i posjetite treću modnu reviju “Inspiracija Bosne i Hercegovine”.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button